71-årige Mogens Halkjær fra Blåvand, blev i 2016 bidt af en skovflåt. Han blev mere og mere lam i ansigtet og måtte opgive at spille og undervise i jagthorn. I dag har han det godt igen, tak og være naturligt kosttilskud.
FLÅTBID Mogens Halkjær, Blåvand, var taget til Tyskland, Brandenborg syd for Berlin for at gå på jagt i novembermåned 2016.
Trods årstiden blev han bidt af en skovflåt.
- Jeg blev bidt i knæhasen, men tænkte først på det en uge efter, da det begynder at klø i knæhasen. En morgen da jeg står ud af sengen, falder skovflåten ned på gulvet. Jeg kikker på knæhasen, det er rødt, og efter et par dage begynder rødmen at trække op i låret, og så går jeg til læge, fortæller Mogens.
Lægen gav ham den besked med hjem, at han ikke fejlede noget.
Oplevede mange gener
Situationen blev kun værre og værre og det ene problem blev afløst af det næste.
Mogens fik ondt i alle hans led, de store muskelgrupper fungerede ikke, han fik voldsomme muskelsammentrækninger og lammelser i den ene side af ansigtet, hvilket betød at han måtte opgive at undervise i jagthornsblæsning. Desuden begyndte han også at få voldsomt ondt i brystet.
I marts i år læste Mogens Halkjær om en ældre herre, som selv var blevet bidt af en skovflåt og gået med gener derfra i 22 år – lige indtil han begyndte at spise naturligt kosttilskud.
- Det tænkte jeg, at det måtte jeg prøve, og fik anbefalet fire forskellige naturlige kosttilskuds produkter, som jeg gik i gang med, og det gik langsomt fremad, fortæller Mogens.
Kosttilskuddet hjalp
De tyske produkter fra Berry En, som forhandles af Sundhedsshoppen, hjalp.
- Min træthed blev mindre, mine lammelser har fortaget sig så meget, at jeg igen kan spille på jagthornet. Jeg har ikke ondt i kroppen på samme måde, hvor jeg tidligere havde meget ondt fra ryggen og ned i venstre ben, og tidligere slæbte jeg benene afsted, ligesom muskelsammentrækningerne forsvandt, siger Mogens.
- Det har været et helvede, de sidste par år, helt ubeskriveligt, som man selv skal opleve for at få viden om, hvad det er, siger Mogens
teba
Vidste du det om skovflåtens bid?
Der findes over 200 forskellige arter af skovflåter og 4 af dem er bærer af borrelia bakterien, og giver sygdommen borreliose.
Skovflåten er aktiv helt ned til temperatur på + 5 grader C.
I Danmark er sisikoen for borreliose størst på Bornholm, men sydpå i Tyskland, Østrig og Schweiz er der mange flere flåter, der er bærer af sygdommen.
Det er ikke kun skovflåter, der kan overføre sygdommen. Det kan en myg også, idet både en skovflåt og en myg stikker og sender spyt ind i blodet som holder blodet flydende. Spyttet indeholder et stof, der bedøver nerverne, så man ikke altid mærker at den sidder der. Via spyttet bliver borrelia bakterien som skovflåten har i tarmsystemet, overført og breder sig ud i kroppen. Selvom man ofte får antibiotika, dækker dette ikke alle former for borrelia. Antibiotika er kun effektivt hvis man får det inden for en kort tidshorisont efter biddet.
(Kilde: Kirsten Bak Hansen, Sundhedsshoppen)