bannerPos

Snudebidende ulv tilbage i Danmark

Et af "snudebiderens" ofre fra et angreb ved Schafstedt i Slesvig-Holsten den 27. februar. (Foto: Her er ulven i Danmark)
03-04-2020 12:26

Den vestjyske ulv GW1468m er tilbage i Jylland efter en blodig tur til Slesvig-Holsten. Det oplyser den nationale ulveovervågning, Ulveatlas.

Ulvens tilbagekomst i Danmark har kostet et får livet. Ifølge forskerne på ulveatlas.dk har hanulven nedlagt et får sydvest for Ribe den 12. marts

Fem dage forinden havde ulven, der stammer fra Stråsø-koblet i den midtjyske ulvezone, desuden dræbt et får og skambidt fem andre i Winnert i det nordlige Tyskland. 

Angrebet var meget karakteristisk for GW1468m, der kaldes for»snudebideren« på grund af skaderne i ofrenes hoveder. 

I Winnert mistede en af de overlevende får således et øre, mens en anden mangler et stykke af snuden. 

Der blev fundet spor af »snudebideren« i den midtjyske ulvezone den 25. januar, hvorefter den på et tidspunkt vandrede mod syd. 

Ved to angreb i Arnum i Sønderjylland den 18.-19. februar blev flere får bidt meget alvorligt i snuderne, men det er dog ikke af de danske forvaltningsmyndigheder dokumenteret, at det er GW1468's værk. 

Måske på vej

I Slesvig-Holsten har de tilsvarende tyske myndigheder derimod dokumenteret syv angreb på blot to uger i perioden 22. februar til 6. marts, hvor der i alle tilfælde er fundet dna fra »snudebideren«. 

Ifølge forskerne fra den danske ulveovervågning er der tegn på, at »snudebideren« er på vej op igennem Jylland.

- Den (ulven, red.) er altså vendt tilbage til Danmark. I lige linje svarer turen fra det danske fødested til det sydligste af de tre tyske fundsteder til en vandring på 250 kilometer. Nu tyder sporene på, at den er på vej nordpå igen, skriver forskerne Kent Olsen og Peter Sunde 

I artiklen advarer de om, at det ikke kun er GW1468m, der må formodes at strejfe omkring lige nu, hvor det er »højsæson for unge strejfulve«:

- I Centraleuropa forlader de fleste unge ulve deres forældres revir mellem februar og maj året efter, de er født. De øvrige fem hvalpe fra 2019 forventes derfor også at lægge ud på vandring i denne tid. De kan dukke op, hvor som helst i hele Jylland.

hka

Ny måde at rapportere udtagning af prøver på

Svineproducenter og dyrlæger får nyt værktøj til at rapportere, når der udtages PRRS-prøver til viruspåvisning.

Byg en ekstra klimastald

Det er en god idé at have en nødplan i skuffen, hvis den afrikanske svinepest melder sin ankomst i Danmark eller Tyskland. Byg en klimastald og etabler nogle flere farestier, lyder rådet.

Samsø-landmænd vil stadig ikke kompensere for ikke-eksisterende udledning

Modsat meldinger i januar, så har regeringen ikke nedsat efterafgrødekrav på Samsø, som stadigvæk står til at kompensere for udledning fra produktion af fisk, som ikke finder sted. Samsø-landmænd kræver nu at blive fritaget for obligatoriske krav.

Vælg de rigtige aktier i en usikker fremtid

Det er ret så imponerende at kigge på graferne for de store aktie-index. Siden marts måned har vi oplevet et aktiemarked, der har revancheret nu mere end 60 procent af det, der blev tabt under coronakrisens begyndelse. Men investorerne er stadig usikre på fremtiden, og det er stadig farligt at ligge alt for disponeret i de cykliske aktier. Dog er der brancher og dermed aktier, der kan gøre det godt i den usikre fremtid, vi går i møde.

Det er nu, der skal ryddes op i roerne

Mange har allerede sprøjtet færdig i sukkerroerne, ellers er det i følge planteavlskonsulent nu, der skal sættes ind for de høje arter.

Med rådgiveren i marken

Jens Jakob Jensen fra HN Agro Consult gav tirsdag en status på de forskellige afgrøder.

- Det vigtigste er, at håndværket er i orden

Godt håndværk er for planteavlskonsulenterne hos HN Agro Consult den vigtigste grundsten uanset dyrkningsform.
Side 1 af 1848 (36958 artikler)Prev1234567184618471848Next