50-års jubilæum: Midtjysk vandingsmaskinproducent fejrer virksomhedens grundlag
I år er det 50 år siden Fasterholt Maskinfabrik producerede sin første, selvkørende vandingsmaskine. En maskine som de efterfølgende modeller af samme typer bygger videre på.

I år er det 50 år siden Fasterholt Maskinfabrik producerede sin første, selvkørende vandingsmaskine. Fotos: Fasterholt Maskinfabrik
Den familieejede vandingsmaskinproducent Fasterholt Maskinfabrik A/S, som har base i den midtjyske by Brande, kunne i 2018 fejre 60-års jubilæum.
I år kan virksomheden, der blev grundlagt af Agner Thisgaard i 1958, fejre endnu et jubilæum. Denne gang er det grundlaget for hele virksomhedens historie i form af den første, selvkørende vandingsmaskine, TL75, der kan fejre 50-års jubilæum.
Modellen har nemlig lagt fundamentet for alle de efterfølgende modeller af samme type i Fasterholt Maskinfabrik.
Lokale henvendelser
Fasterholt Maskinfabrik blev grundlagt i 1958, men alligevel skulle der gå 17 år før TL75-modellen blev sat i produktion i 1975. Årsagen var tørken i 1974, hvor den midtjyske vandingsmaskinproducent blev kontaktet af en række lokale landmænd, der ville have virksomheden til at udvikle en vandingsmaskine særlig egnet til kartoffelmarker. De eksisterende danske vandingsmaskiner kunne nemlig ikke bruges, og de udenlandske var for dyre at importere.
Derudover var beskaffenheden af det daværende manuelle vandingssystem, som landmændene brugte til kartofler, både en langsommelig og en omstændelig affære til at få vandet markerne.
Dengang bestod vandingsanlæggene af lange, tunge jernrør, der skulle flyttes rundt på marken tre gange i døgnet for at kompensere for sprinklernes korte spredebredde. Det blev altså startskuddet for Fasterholt Maskinfabrik, og inspirationen kom fra en grå traktor.
- Logisk tænkning og en vis portion erfaring har bestemt spillet ind, da Agner valgte at lade en grå Ferguson traktor være udgangspunktet for den første, selvkørende vandingsmaskine. Han vidste, at den er umulig at slide op, og at den passer i bredden mellem kartoffelrækkerne, forklarer Rikke Kjær Aslak, der er barnebarn af Agner Thisgaard og adm. direktør i Fasterholt Maskinfabrik, i en pressemeddelelse.
Direktøren forklarer ligeledes, at den grå Ferguson traktor fik noget af en makeover.
- Motoren blev pillet af, mens gearkassen blev brugt til fremdrift, og til sidst kom der en anordning på til at rulle slangen op med. Bum, så stod TL75’eren klar, og selvom den kørte langsomt, dækkede den så stort et areal og vandede så ensartet, at den sparede landmanden for en masse manuelt og tidskrævende arbejde, siger hun.

Udbud og efterspørgsel
I første omgang producerede Fasterholt Maskinfabrik elleve eksemplarer, men de blev alle revet væk. Efter et informationsmøde i Fasterholt Forsamlingshus og udstilling på Landsskuet i Herning endte omkring 200 landmænd med at bestille en TL75 til den efterfølgende sæson.
De efterfølgende år solgte Fasterholt Maskinfabrik flere maskiner og toppede i 1978 med 300 solgte maskiner. I begyndelsen i 1980’ erne oplevede virksomheden dog sit laveste antal solgte maskiner i virksomhedens historie grundet store mængder regn og færre penge i landbruget.
- Til trods for at der var krise i landbruget, formåede vi at holde skindet på næsen og holde os helt ude af det uundgåelige udskilningsløb, der var i industrien på det tidspunkt. Det skyldes især, at vi allerede dengang havde fået oparbejdet et stærkt renommé og var kendt for kvalitetsprodukter og god service, fortæller Rikke Kjær Aslak.

Tredje generation
Rikke Kjær Aslak overtog direktørposten efter sin far Peter Flø i august 2021, og er dermed tredje generation i spidsen for Fasterholt Maskinfabrik. I 2022 solgte vandingsmaskinproducenten sin vandingsmaskine nummer 10.000 af den selvkørende slags. Modellen ser anderledes ud end den som Agner Thisgaard opfandt for 50 år siden, da vandingsmaskinerne i dag er større og mere effektive.
- Vi ser stadig nogle af vores første modeller vande på markerne rundt omkring, så vores vandingsmaskiner holder altså i flere årtier. Og det forpligter. Det nytte ikke noget at producere et chassis, som holder, hvis landmanden bliver nødt til at parkere maskinen bag laden, fordi styresystemet er forældet, lyder det fra direktøren.
I dag er tilgangen til vanding også en anden end for 50 år siden. I dag bliver det understøttet af data og teknologiske hjælpemidler. Her forsøger Fasterholt Maskinfabrik også at udvikle sig og det nyeste skud på stammen af styresystemer er FastRain, som indeholder funktioner som flådestyring i realtid, fjernstyret start og stop, indstilling af vandmængder og zonevanding.
- Vi arbejder konstant på at fremtidssikre maskinerne i forhold til intelligent vanding og optimal ressourceudnyttelse. Det vil sige, at vores digitale styresystemer skal kunne vande med nøjagtig den mængde vand, marken har behov for på det givne tidspunkt, siger direktøren.

Fundament til flere generationer
Fasterholt Maskinstation har bevist, at virksomheden kan udvikle sig og følge med tiden. I dag er den midtjyske virksomhed verdens førende producent af selvkørende vandingsmaskiner. Det hele startede med TL75-modellen, som har skabt fundamentet for virksomheden, og det bliver også markeret til foråret.
- I marts fejrer vi 50-års jubilæet for TL75, idet den første, selvkørende vandingsmaskine har en særlig plads i vores bevidsthed. Samtidig fejrer vi også vores nye bygning på omkring 3.500 kvadratmeter, som rummer to nye haller og administrationskontorer, siger Rikke Kjær Aslak.
Fasterholt Maskinfabrik har oplevet en stigende efterspørgsel på vandingsmaskiner gennem de senere år, og derfor har virksomheden taget konsekvensen og søsat forskellige tiltag. Det omhandler blandt andet et optimeringsprojekt i produktionen og nye faciliteter til udviklingsafdelingen og lageret.
- Om vi fortsat kommer til at bruge teknologien bag TL75 til de næste mange modeller, tør jeg ikke gisne om. Men det slutter bestemt ikke her. Vi hos Fasterholt Maskinfabrik er klar til minimum 50 år mere, siger direktøren.