Efter 132 år er Asaa Andelsmejeri på vej til at indstille produktionen. Med de seneste stigninger på energi kombineret med rekordhøje afregningspriser tror bestyrer Per Steen Jensen ikke længere på en konkurrencedygtig mælkepris.
Danmarks mindste andelsmejeri, som ligger syd for Sæby i Nordjylland, har de senere år forarbejdet mælken fra fire andelshavere med i alt 4,2 millioner kg mælk årligt.
Men efter weekenden kan bestyrer Per Steen Jensen konstatere, at tankbilen har kørt sidste indsamlingstur. Det skriver Mælkeritidende på deres hjemmeside.
- Vi har gennem hele vores historie haft to primære målsætninger. Vi skal producere god ost, og vi skal kunne matche Arlas afregningspris. Det første har vi altid været gode til med vores håndværksproducerede oste, men i den seneste tid har det knebet med at kunne følge med Arla, som jo har gjort det virkelig flot i de seneste år, udtaler mejeribestyreren til Mælkeritidende.
Per Steen Jensen har været ansat på Asaa Andelsmejeri som bestyrer siden 1999 og har ifølge Mælkeritidende oplevet en presset forretningsmodel igennem længere tid.
- Først var vi pressede af corona, hvor vi var nødt til at tære på egenkapitalen. Vi klarede os igennem og var faktisk på omgangshøjde igen. Men så kom energikrisen, som aktuelt betyder en merudgift på 25.000 kroner om ugen til naturgas, strøm og diesel. Det sker samtidigt med, at Arla sætter prisen op til rekordniveau den ene gang efter den anden, hvilket tilsammen er den perfekte storm, som vi er havnet i, forklarer Per Steen Jensen.
Mælkeritidende oplyser, at ud af de fire andelshavere stopper én som aktiv mælkeproducent, mens Nørager Mejeri afhenter mælken fra de tre øvrige. Butikken vil fortsat være åben, så de seneste måneders osteproduktion kan sælges.