Forening er på vej med skovlandbrug på Orø

Orø Fællesjord er på vej mod at kunne etablere et skovlandbrug på Orø ved Holbæk. Ved skovlandbrug er klima og biodiversitet i fokus, og der er stigende interesse på området, lyder det fra Økologisk Landsforening.

SKOVLANDBRUG På den lille ø Orø i Isefjorden ved Holbæk er der et nyt landbrugsforetagende på vej. Og ikke et traditionelt et. Men et skovlandbrug. 

Foreningen Orø Fællesjord har således gang i bestræbelserne på at opkøbe jord på øen, for dels at arbejde for øget biodiversitet, men også for at involvere flere mennesker i at dyrke jord på øen. Det oplyser Anna Agger fra Orø Fællesjord. Rent praktisk skal hun være tovholder på den kommercielle del af et kommende skovlandbrug på øen.

- Vi vil gerne vil gøre noget for klimaet, og samtidig plante noget, som folk kan få gavn af ved at komme og sanke – frugt for eksempel, siger hun til LandbrugØst. 

Vil inddrage flere lokale

Men det handler også om at inddrage større dele af lokalsamfundet og inddrage flere mennesker. 

- Der ville være mulighed for at folk kunne gå ture der, og på den måde kunne se mig gå og arbejde og snakke med mig om dyrene, eller snakke med mig om, hvad folk måtte få øje på, siger Anna Agger.

Skovlandbrug er, som navnet antyder, kendetegnet ved, at man planter træer på bedriften og typisk også har dyr i det fri. Anna Agger fortæller, at det blandt andet er planen at have slagtekyllinger på den jord, hun kommer til at skulle drive skovlandbrug på.

- Vi synes, at det er smukt med skovlandbrug, og jeg vil gerne have læhegn, så der er mange formål i det. Men samtidig vil jeg gerne have slagtekyllinger, og de kan jo få gavn af nedfaldsfrugt og på den måde samtidig beskytte træerne mod sygdomme og deslige. Vi ser en masse synergieffekter i det, siger hun.

Nyttehaver på vej

Det er samtidig meningen, at Orø Fællesjord skal tilbyde interesserede muligheden for at drive nyttehaver på de jorde, som foreningen vil opkøbe.

- I starten kommer jeg bare til at have et lille jordbrug, og der regner jeg så med at mine kyllinger skal gå og græsse under træerne. Men derudover er det også en række lokale borgere, der er interesseret i at deltage i projektet. Nogle af dem vil gerne have en større køkkenhave, og der kunne vi godt tænke os at lave små nyttehaver, som folk vil kunne leje sig ind på, siger Anna Agger og fortsætter:

- Vi har kigget på noget, der hedder Lavringe Jord, som minder meget om det, vi gerne vil. De har nyttehaver med lodder på 50 kvadratmeter, og hvis man gerne vil have noget større, kan man leje to lodder og få 100 kvadratmeter, siger hun.

- I starten kommer jeg bare til at have et lille jordbrug, og der regner jeg så med at mine kyllinger skal gå og græsse under træerne. Men derudover er det også en række lokale borgere, der er interesseret i at deltage i projektet.

Anna Agger

Stigende interesse

Det er ikke kun på Orø, at der er interesse for at oprette skovlandbrug. Det er sålades en tendens, man kan mærke hos Økologisk Landsforening. Det fortæller økologikonsulent Mette Kronborg, der arbejder med netop skovlandbrug.

- Der er stor interesse for skovlandbrug, og jeg oplever, at der er en del landmænd, der ringer til mig for at blive klogere på det, siger Mette Kronborg.

Hun har en PhD i tropisk skovlandbrug og har tidligere arbejdet med skovlandbrug i Afrika. Men siden 2018 har hun stået i spidsen for et projektarbejde i Danmark på området. 

- Det startede vi for at se, om der overhovedet var nogle landmænd i Danmark, der arbejder med det her, og det var der så, fandt jeg ud af. De var ikke selv klar over, at det var skovlandbrug, de havde. De kaldte det bare noget andet, siger hun.

Har ramt en trend

I 2019 var der tre landmænd, der etablerede skovlandbrug på deres bedrifter med hjælp fra Økologisk Landsforening, hvor interessen fik et løft.

- Vi afholdt åbent hus, workshops og andre ting, der var med til at åbne op for andre landmænd, og der var kæmpe interesse, lyder det fra Mette Kronborg.

Ifølge hende har idéerne om skovlandbrug ramt en trend i nutiden, også blandt landmænd.

- Når man som landmand står med de her udfordringer, og selv kommer med noget, for eksempel skovlandbrug, der måske kan være en mulighed, tænker jeg, at det har ramt rigtigt i tiden i forhold til de udfordringer, der er blevet italesat, siger hun.

Kræver motivation

Ifølge Mette Kronborg kan skovlandbrug både appellere til økologer, men også konventionelle landbrug. Det afgørende er motivationen.

- Om du etablerer træer på en konventionel mark, eller gør det på en økologisk, er ikke så afgørende. Det handler mere om, hvad det er for en ambition, man har for sit landbrug, der har noget at sige, siger hun.

-  Så det er mere individuelt præget, om man kan se en fordel i det her, og se en udvikling på sin gård, om man gerne vil have mere natur ind, eller kunne bidrage noget i forhold til klima, slutter hun.

Orø Fællesjord

Ny forening med fokus på:

  • At støtte permakulturprojekter på øen.
  • At gøre øen til en giftfri, biodivers, regenerativ og pløjefri ø.
  • At modvirke klimaforandringer.
  • At skovlandbrug, fælleseje og fællesskab trives.

Foreningen søger crowdfunding til deres projekt via deres hjemmeside.

Kilde: Orø Fællesjord

Læs også