Morsø Landbrugsskole vender jorden med girlpower
Morsø Landbrugsskole er for første gang med til DM i skolepløjning. Det er en skole med 50 procent piger. En af dem er Emma Kirketerp, som er klar til at sætte ploven i jorden på Peterslund.
At Morsø Landbrugsskole er en skole, hvor fordelingen af drenge og piger er lige, vil afspejle sig lidt, når de for første gang nogensinde stiller til DM i pløjning – endda på hjemmebane.
- Vi stiller med to teams med fire pløjere på hvert hold, hvoraf to af dem er piger. Vi ville gerne have flere, men to, der har lyst, er også rigtig fint, siger afdelingsleder Jonas Lundgren Bach Korsgaard.
- Vi stiller med to teams med fire pløjere på hvert hold, hvoraf to af dem er piger. Vi ville gerne have flere, men to, der har lyst, er også rigtig fint, siger afdelingsleder Jonas Lundgren Bach Korsgaard.
Fra villa til pløjemark
Den ene af de to piger er Emma Kirketerp.
- Jeg tager det som en oplevelse. Det er noget, jeg nok aldrig får muligheden for igen, så derfor vil jeg gerne prøve det, fortæller Emma.
For hende er det med pløjning nyt. Hun er født og opvokset i byen, men en interesse for dyr førte hende på landbrugsskole.
- Mine venner vidste ikke engang, at der var noget der hedder konkurrencepløjning, men synes alligevel, at det er meget sejt, jeg stiller op.
Emma håber, at kunne lære nogle tricks til, når hun selv skal pløje i sin praktik, hvor hun lige nu passer grise.
- Jeg synes, det er svært, især det med at indstille ploven korrekt, siger hun.
Med for første gang
Det er første gang, man ser Morsø i pløjefelterne.
- Da jeg trådte til sidste år, var det faktisk meningen, vi ville stille op, da jeg synes, man forpligter sig til at deltage. Men det kræver ekstra ressourcer og vi kunne ikke få det til at passe for hverken elever eller lærere, men nu passer det og så er det endda på hjemmebane, fortæller Jonas.
Skolens to teams i år har alt fra ingen til meget erfaring med at pløje.
- Nogle er vokset op på landbrug eller maskinstation og har været vant til at pløje, mens det for andre er helt nyt, siger han.
Undervisning i plov
Derfor har det krævet meget træning både på skolebænken foran tavlen og ude med gummistøvlerne plantet i mulden på Mors.
- Halvdelen af undervisningen har været teori, konstaterer Jonas Lundgren Bach Korsgaard.
Og resultatet af træningen kan ses om fredagen, hvor seks landbrugsskoler vil kæmpe om sejr.
I alt stiller der hold fra Agroskolen, Asmildkloster Landbrugsskole, Bygholm Landbrugsskole, Grindsted Landbrugsskole, Morsø Landbrugsskole og Nordjyllands Landbrugsskole.
Bedømmer heppekor
Konkurrencen for landbrugsskolerne er delt i to. Den ene er selve pløjekonkurrencen og den anden er for hver landbrugsskoles heppekor.
Mens skolepløjeteamsene går mod pløjefelterne, deltager hver deres heppekor i en quiz i pløjekroen. Og mens jorden bliver vendt fra ryggen af en traktor, er der aktiviteter for heppekoret, som også bliver vurderet for kampråb, klappen og bannere, og hvad de ellers har fundet på.
Det bedste pløjeteam og det bedste heppekor findes fredag klokken 13.45.