Driftsleder, agrarøkonom, fodermester eller markmand. Alle har de til fælles at have været elev engang. I dag er både elever og elevpladser i landbruget en mangelvare. Derfor debatterede nuværende samt tidligere elever på Dalum Landbrugsskole forleden ved et møde, hvad en god elev og læremester er anno 2017.

Elevernes bud

Hvad er en god elev?

- Det er fuldstændig lige meget, hvad de kan, bare at de gider.

- Man skal kunne stole på dem. De skal tage ansvar og melde ud, hvis der er noget, de ikke er trygge ved eller har brug for hjælp.

- Ærlighed. Hvis man konfronterer dem med en fejl, og de så taler udenom eller direkte lyver, så knækker filmen for mig.

- De skal have lyst til at gå på arbejde.

Hvad er lederens vigtigste opgave?

- Hvis en elev har mange sygedage, skal vi snakke med dem om det og få dem hjulpet videre.

- Det er vigtigt at skabe tillid, så de tør sige fra eller fortælle, hvordan de har det.

- Vi skal give dem mere ansvar. Det er ikke sjovt at møde klokken syv om morgenen, hvis man bare skal feje under grisene dag ud og dag ind. De opgaver skal de selvfølgelig også lave, men så kan det måske være om formiddagen, og så ved de, at de skal ud at køre traktor efter middag, hvis det er dét, de brænder for.

- Det er vores fornemmeste opgave som ledere at motivere eleven og de unge til at ville landbruget.

- Det er vigtigt at indvie dem i hele landbrugslivet, og ikke bare lade dem være i produktionsstalden.

Prioriterer I at tale med elever?

- Ligesom vi forventer engagement fra dem, skal vi også engagerer os i dem. Det kan være lige at tage to minutter til at spørge, om de har haft en god dag. Det er ingen, der siger, at vi skal være bedste venner, men lidt »small-talk« kan gøre meget.

- Det er godt at investere i pauserne. Der er måske lidt kaffe og noget godt brød, og så er det et samlingspunkt for alle, så elever ikke bare er i stalden og lederne på kontoret. Pauser kan give et socialt bånd.