Kravene til den jydske hest skærpes

Ved årets kåringer af de jydske heste er der indført både lydighedstest og ny registreringsmetode for at forbedre kvaliteten af racen

Årets kåringer i avlsforeningen for den jydske hest er i fuld gang, og der har allerede været afholdt kåring i Sønderjylland og på Sjælland.

Lørdag den 19. september er der hoppekåring hos Niels Holger Fisker i Nibe i Nordjylland, og årets kåringsrunde afsluttes lørdag den 26. september på Lykkeshøj i Randers med eliteskue for de bedste heste fra hele landet.

På eliteskuet udpeges årets hoppe, årets to-års hoppe og årets føl.

På landsplan er der tilmeldt i alt 76 katalognumre fordelt på hopper, hingste samt føl og plage. Antallet svarer til, at en tredjedel af en årgang fremstilles til kåring i forening, og det er vigtigt for arbejdet med at bevare racen.

- Vi er tilfredse med fremstillingen, siger formand for Avlsforeningen Den Jydske Hest, Helle Dalsgaard, Farsø.

Lydige jyder efterspørges

De seneste par år er det sket en stor udvikling af avlsarbejdet med den jydske hest. Blandt andet har avlsforeningen indført, at det er obligatorisk, at hestene aflægger en lydighedstest i forbindelse med kåring.

Hestene kan kåres uden en lydighedstest, men det registreres i deres stamtavle, hvis de har aflagt prøven.

Til prøven skal de enten trække en slæde, gå for lange liner, gennemføre et rideprogram eller løfte ben.

- Årsagen er, at der er efterspørgsel på brugsheste enten til kørsel eller ridning, og samtidig vil vi gerne gøre det nemmere at få beslagsmedene til at tage de tunge racer, siger Helle Dalsgaard.

Hun oplyser, at lydighedstesten er blevet taget godt imod hos stort set alle medlemmer.

Den jydske hest optimeres

Ud over temperament har foreningen også sat fokus på den jydske hests sundhed. Der er især fokus på raske ben og den rigtige foderstand, hvor hesten ikke er for fed. Derfor er der taget et nyt kåringsværktøj i brug; den såkaldte lineære registrering.

Den går ud på, at karaktererne nuanceres. Selvom hesten eksempelvis har fået et 8-tal i overlinje, kan det godt være, den er for lang i ryggen. Det vil fremgå af den lineære registrering, og avleren kan derfor undgå at vælge en hingst, der også er lidt for lang i ryggen.

- Det skal være med til at gøre eventuelle problemer mere synlige over for avlerne, at vi ikke bare giver dem et tal. Det er et redskab, de kan bruge, hvis de vil, siger formanden, der håber, at avlerne aktivt vil benytte den nye, lineære registrering.

- Der er virkelig sket noget inden for avlen af den jydske hest, siger formanden.

Læs også