Kvægbranchen har næsten udryddet salmonella

Blot omkring fem procent af landets mælkeleverandører har Salmonella Dublin i stalden. Det er det laveste tal nogensinde

Salmonella er godt på vej til at blive udryddet i dansk kvægbrug. Kun cirka fem procent af landets mælkeleverandører har den kvægspecifikke Salmonella Dublin.

Det er det laveste antal nogensinde. Sjælland, Fyn og store dele af Jylland er stort set salmonellafrit område, oplyser Seges, der har som mål at få et helt salmonellafrit kvægbrug i 2016.

Danmark har som et af de eneste lande i verden et målrettet bekæmpelsesprogram mod Salmonella Dublin.

Indsatsen betyder, at landmænd, der har dyr i områder, hvor der stadigvæk er forholdsvis høj forekomst af Salmonella Dublin, ikke må flytte køer til de områder, som er næsten frit for salmonella.

- På den måde kan vi forhindre, at sygdommen spreder sig på ny, men forbliver i afgrænsede områder, hvor vi så kan forstærke indsatsen og dermed hurtigere få nedbragt antallet af smittede besætninger, forklarer Erik Rattenborg, dyrlæge i Seges.

I 2007 blev den omfattende salmonellahandlingsplan i kvægbruget sat i gang. På det tidspunkt var knap 16 procent af alle danske malkekvægbesætninger ramt af Salmonella Dublin.

Læs også