Blot omkring fem procent af landets mælkeleverandører har Salmonella Dublin i stalden. Det er det laveste tal nogensinde
Salmonella er godt på vej til at blive udryddet i dansk kvægbrug.
Kun cirka fem procent af landets mælkeleverandører har den kvægspecifikke
Salmonella Dublin.
Det er det laveste antal nogensinde. Sjælland, Fyn og store dele
af Jylland er stort set salmonellafrit område, oplyser Seges, der har som mål
at få et helt salmonellafrit kvægbrug i 2016.
Danmark har som et af de eneste lande i verden et målrettet
bekæmpelsesprogram mod Salmonella Dublin.
Indsatsen betyder, at landmænd, der har dyr i områder, hvor der stadigvæk
er forholdsvis høj forekomst af Salmonella Dublin, ikke må flytte køer til de
områder, som er næsten frit for salmonella.
- På den måde kan vi forhindre, at sygdommen spreder sig på ny, men
forbliver i afgrænsede områder, hvor vi så kan forstærke indsatsen og dermed
hurtigere få nedbragt antallet af smittede besætninger, forklarer Erik
Rattenborg, dyrlæge i Seges.
I 2007 blev den omfattende salmonellahandlingsplan i kvægbruget
sat i gang. På det tidspunkt var knap 16 procent af alle danske
malkekvægbesætninger ramt af Salmonella Dublin.