Tæer og tarme kan bidrage til landmænds indtjening

Biprodukter fra kødproduktionen har fået højere prisstigninger end kød, lyder det fra Landbrug & Fødevarer

Såkaldte spiselige biprodukter – som eksempelvis lever, nyrer, tarme, tæer og ører – finder i stigende grad vej til verdensmarkedet.

Siden 2000 har de 15 ”gamle” EU-lande således firedoblet eksporten af den type biprodukter – og samlet set har produkterne fået højere prisstigninger end kød. Det viser en ny analyse fra Landbrug & Fødevarer.

Sidste år gik 58 procent af EU’s eksport af biprodukter til Kina og Hong Kong, mens Rusland aftog ni procent.

Også Danmark har en stor eksport af biprodukter – især fra svin, men også fra andre kødtyper.

Hos L&F påpeger man, at kvalitet, produktudvikling og leveringssikkerhed er vigtig – og det formår danske virksomheder at leve op til.

- Desuden er udnyttelse af biprodukter med til at optimere ressourceudnyttelse, mindske madspildet fra jord til bord og udvide de økonomiske forretningsområder. Derved kan biprodukter bidrage til, at fødevarevirksomheder/slagterier betaler en konkurrencedygtig pris til landmændene, skriver L&F på sin hjemmeside.

Ifølge L&F er det derfor helt afgørende at udnytte markedsmulighederne på området optimalt.


Læs også