Forekomsten af ESBL-bakterier i importeret kyllingekød er på samme høje niveau som i 2012
Der er fundet betydelig færre resistente ESBL-bakterier i
dansk kyllingekød i 2013 end året før.
Det viser tal fra den årlige Danmap-rapport, som DTU
Fødevareinstituttet udgiver sammen med Statens Serum Institut.
- Ifølge den årlige DANMAP-rapport, der viser forekomsten
af resistente bakterier i mennesker, kød og dyr, er ESBL-bakterier fundet i
godt hver anden prøve af importeret kyllingekød i 2013, hvilket er på samme
niveau som i 2012. Til sammenligning er bakterierne kun fundet i hver fjerde
prøve af danskproduceret kyllingekød – et signifikant fald i forhold til 2012,
hvor forekomsten i dansk kyllingekød var 36 procent, lyder det fra DTU
Fødevareinstituttet.
ESBL-bakterier er resistente over for antibiotika af typen
cefalosporiner, og danske fjerkræproducenter har ikke brugt cefalosporiner i
mere end ti år.
- Når resistente ESBL-bakterier alligevel findes i danske
kyllinger, er det fordi, de er kommet ind i produktionen med importerede
forældredyr til de kyllinger, vi spiser i dag. ESBL-bakterier nedarves fra
generation til generation, og indtil 2012 blev cephalosporiner brugt i dyrene i
toppen af avlspyramiden i udlandet, forklarer seniorforsker Yvonne Agersø fra
DTU Fødevareinstituttet på instituttets hjemmeside.
Danmap-programmet har siden 1995 overvåget brugen af
antibiotika til mennesker og dyr i Danmark.