Færre resistente bakterier i dansk kyllingekød

Forekomsten af ESBL-bakterier i importeret kyllingekød er på samme høje niveau som i 2012

Der er fundet betydelig færre resistente ESBL-bakterier i dansk kyllingekød i 2013 end året før.

Det viser tal fra den årlige Danmap-rapport, som DTU Fødevareinstituttet udgiver sammen med Statens Serum Institut.

- Ifølge den årlige DANMAP-rapport, der viser forekomsten af resistente bakterier i mennesker, kød og dyr, er ESBL-bakterier fundet i godt hver anden prøve af importeret kyllingekød i 2013, hvilket er på samme niveau som i 2012. Til sammenligning er bakterierne kun fundet i hver fjerde prøve af danskproduceret kyllingekød – et signifikant fald i forhold til 2012, hvor forekomsten i dansk kyllingekød var 36 procent, lyder det fra DTU Fødevareinstituttet.

ESBL-bakterier er resistente over for antibiotika af typen cefalosporiner, og danske fjerkræproducenter har ikke brugt cefalosporiner i mere end ti år.

- Når resistente ESBL-bakterier alligevel findes i danske kyllinger, er det fordi, de er kommet ind i produktionen med importerede forældredyr til de kyllinger, vi spiser i dag. ESBL-bakterier nedarves fra generation til generation, og indtil 2012 blev cephalosporiner brugt i dyrene i toppen af avlspyramiden i udlandet, forklarer seniorforsker Yvonne Agersø fra DTU Fødevareinstituttet på instituttets hjemmeside.

Danmap-programmet har siden 1995 overvåget brugen af antibiotika til mennesker og dyr i Danmark.

Læs også