Samarbejdsaftale baner vej for østjysk landbrugsteknologi i Kina

Kinesiske landmænd i den nordøstlige provins Heilogjiang kan måske snart drage nytte af dansk knowhow.

Dansk knowhow indenfor landbrug og bioenergi kan blive vigtige brikker i udviklingen af landbruget i den kinesiske provins Heilongjiang, der er beliggende i den nordøstlige del af landet.

Provinshovedstaden Harbin har netop indgået en samarbejdsaftale med Aarhus Kommune, med særligt fokus på at sikre, at kineserne får mulighed for at drage nytte af den danske og østjyske ekspertise inden for landbrug og bioenergi. Samarbejdet er kommet i stand via Aarhus rolle som venskabsby til Harbin, og Aarhus borgmester Jacob Bundsgaard underskrev aftalen, da en erhvervsdelegation for nyligt besøgte Harbin.

Senior Consultant i Videncentret for Landbrug Torben Huus-Bruun var del af den århusianske delegation.

- Heilongjiang  provinsen, der har cirka 38 millioner indbyggere, satser på en stor udvidelse af husdyrproduktionen i de kommende år. Det drejer sig både om kvæg, svin og fjerkræ. I forvejen har man problemer med at håndtere husdyrgødningen og det problem vil blive større. Derfor er man meget interesseret i at samarbejde med danske virksomheder med ekspertise inden for moderne, miljøvenlig landbrugsproduktion, fortæller Torben Huus-Bruun.

I samarbejdet indgår ønsket om etableringen af en såkaldt modelfarm for svin. Ambitionen er, at farmen skal udstyres med dansk teknologi, og virke som inspiration, så kinesiske landmænd kan lære, hvordan man kan producere mere, uden at belaste miljøet.

- Næste skridt i samarbejdet er en studietur til efteråret i samarbejde med Region Midtjyllands Midtnet program. Her skal en række danske virksomheder besøge kinesiske landbrug for at få overblik over de nuværende produktionsformer, og hvor den danske knowhow kan bruges i en kinesisk sammenhæng, siger Torben Huus-Bruun.

Et andet element i samarbejdsaftalen er etablering af biogasanlæg. Repræsentanter fra Harbin har tidligere besøgt blandt andet Agro Food Park og der er etableret kontakter mellem kineserne og flere danske virksomheder indenfor området.

- Samarbejdet er stadigt i den indledende fase, men med den massive satsning på øget husdyrproduktion er der et stort potentiale både for leverandører af teknologi og af viden, herunder Videncentret for Landbrug, som i forvejen rådgiver om biogas i Asien. Danmark og ikke mindst Østjylland har store kompetencer på området, og dem har kineserne altså fået øjnene op for, siger Torben Huus-Bruun.

Læs også