45 procent af danskere smittet med salmonella i 2012, havde taget det med hjem fra udlandet
I 2012 steg antallet af danskere smittet med salmonella,
efter at der i 2011 havde været en rekordlav forekomst i 2011.
- Hen i mod halvdelen af de danskere, der bliver syge med
salmonella, bliver smittet i udlandet, oplyser DTU Fødevareinstituttet i en
meddelelse, de har udsendt i kølvandet på den årlige rapport om zoonoser
(sygdomme der kan smitte fra dyr til mennesker, red.), der blev offentliggjort
i København i går.
På trods af en høje smitterisiko med salmonella ved besøg
i udlandet, viser rapporten dog også, at dansk svine- og oksekød kilder til
salmonella, men at der i 2012 ikke blev fundet smitte salmonella der kunne
tilskrives dansk kyllingekød.
Risiko i udlandet
I 2012 blev 1.198 danskere registreret syge af en
salmonellainfektion, hvilket svarer til 21 tilfælde pr. 100.000 borgere. Det er
lidt flere end i 2011, hvor forekomsten var rekordlav.
45 procent af salmonellainfektionerne tog danskerne med
hjem fra en udenlandsrejse, hvor der var størst risiko ved rejser til Egypten,
Thailand og Tyrkiet, som tegner sig for knap halvdelen af tilfældene, der er
påført i udlandet.
Til sammenligning stammede otte procent af tilfældene fra
dansk svinekød og syv procent fra dansk oksekød.