L&F stævner staten for ekspropriation

Fem landmænd lægger jord til Landbrug & Fødevarers principsag mod staten. Det kan tage op til fem år, før sagen er afsluttet

Loven om randzoner, efterafgrøder, og vandplaner kommer til at koste landbruget så dyrt, at der er tale om ekspropriation. Det mener man i hvert fald hos Landbrug & Fødevarer.

Således skriver Landbrug & Fødevarer på sin hjemmeside, at fire gange Bornholms areal ikke længere kan dyrkes, fordi det inddrages for at opfylde loven om randzoner og kravene om efterafgrøder. Sammen med vandplanerne udgør det en ekspropriation i strid med grundloven.

Derfor stævner Landbrug & Fødevarer nu staten.

- Lovgivningen er trukket ned over hovedet på os, derfor skal den nu prøves ved domstolene. Miljøindsatsen stemmer slet ikke overens med effekten, det gør det endnu sværere at acceptere, lyder det fra viceformand i Landbrug & Fødevarer Henrik Frandsen.

Fortsætter dialogen

Henrik Frandsen understreger samtidig, at Landbrug & Fødevarer vil fortsætte den gode tone i samarbejdet med politikerne.

- Jeg er meget glad for at arbejdet med næste generation af vandplaner er blevet en åben proces. Den dialog vi har nu står jo i skærende kontrast til første generation af vandplaner, som blev til bag hermetisk lukkede døre og nedrullede gardiner, forklarer Henrik Frandsen.

Fem landmænd lægger jord til Landbrug & Fødevarers principsag mod staten. De fem landmænds sager ligner ifølge Landbrug & Fødevarer andre.

Derfor forventer organisationen, at andre medlemmer vil få glæde af retssagen, hvis sagen vindes.

Landbrug & Fødevares advokat, Håkun Djurhuus, vurderer, at sagen bliver henvist til Østre Landsret, som kan have en afgørelse klar efter et par år. Ankes sagen til Højesteret, tager det fem år i alt.

Læs også