Minkavler Bo Larsen fra Gindeskov i Herning kommune er træt af at vente på sin sag Natur- og Miljøklagenævnet, og har nu udvidet i Polen. Danmark går glip af eksport på halv milliard på grund af den langsomme behandling i nævnet, skønner pelsformand.
Han har truet med det i nogle år, og nu er det så en realitet.
Minkavler Bo Larsen fra Gindeskov i Herning kommune, der sidste år omsatte for cirka 40 millioner kroner, har nu fået sat gang i en produktion på en farm i Polen. Tæt på byen Poznan er han således ved at etablere en farm, der får plads til 50.000 avlsdyr, og de første mink er på vej til Polen.
Etableringen i det polske skyldes, at Bo Larsen siden 2008 har haft en sag om udvidelse i Danmark liggende i Natur- og Miljøklagenævnet. En udvidelse som Herning Kommune havde sagt god for, men som så blev påklaget af Det Økologiske Råd.
I Polen kan man gøre noget
Og selvom der flere gange i de sidste år er kommet fokus på Bo Larsens sag fra både politikere og medier, så er der intet sket, og det er altså det, som har fået den jyske minkavler til at søge ud af landet.
- Det er meget nemmere i Polen. De problemer, der er dernede, dem kan du gøre noget ved. I Danmark kan du ikke gøre noget ved dem. Vi bliver jo jagtet i hoved og røv. Mink har det jo bedre end ældre mennesker herhjemme, siger Bo Larsen.
Han forklarer, at man i Polen for halvandet år siden startede helt fra bunden med at søge de nødvendige tilladelser og godkendelser og med at finde det rigtige sted til farmen. Og allerede i dag er man altså nu klar til at gå i gang med produktionen.
- Det har kun taget halvandet år at få tre gange så meget udvidelse i Polen end her i Danmark. Det jeg har brugt 27 år på herhjemme har jeg gjort på halvandet år i dernede, lyder det fra Bo Larsen.
Det er dog ikke hele produktionen, som Bo Larsen har rykket ud af landet. På sine farme i Danmark producerer han stadigvæk årligt cirka 110.000 skind. Til spørgsmålet om hvorvidt, han kunne finde på at rykke hele sin produktion til Polen, lyder det:
- Det må være op til den danske regering. Længere er den ikke. Som systemet er herhjemme, så er det at gøre grin med vores erhverv. Vi driver så mange penge ind til det her land, og så kan vi ikke få lov til noget. Vi aner jo ikke om, vi er købt eller solgt, siger Bo Larsen.
Ærgerlig udvikling
I de sidste år har Dansk Pelsdyravlerforening flere gange advaret mod, at udvidelserne i den i øjeblikket meget lukrative minkbranche vil gå uden om Danmark, fordi det er så svært at få udvidet.
Foreningens formand, Tage Pedersen, fortæller dog, at Bo Larsen foreløbig er en af de få, der har gjort alvor af det og har rykket sin produktion til udlandet.
- Der er ikke mange, som har gjort det endnu, men der vil komme flere. Det er jo ikke gået manges opmærksomhed forbi, at det går rigtig godt for vores erhverv, og der er nogle, som gerne vil satse og lave en større produktion, siger Tage Pedersen.
Ifølge pelsformanden vil der utvivlsomt være nogle, som vil spørge sig selv, om de vil vente to år på at få en tilladelse i Danmark eller to måneder i Polen, og det ærgrer ham. I alt skønner han, at der i øjeblikket ligger 100 sager med udvidelser i Natur- og Miljøklagenævnet og samler støv. Ville de udvidelser blive effektueret, så ligger der groft regnet eksportindtægter til Danmark og venter for cirka en halv milliard, mener han.
- Jeg synes ikke godt om, at produktionen rykker fra Danmark. Danmark mangler arbejdspladser og eksport, og det er noget, som vi kan skabe. Vores erhverv er altså enhver regerings drøm, så det er da meget irriterende, at de eksportindtægter, vi kunne skaffe til landet, nu bliver skubbet til Polen i stedet, siger Tage Pedersen.
Danmark er værst
Udover Polen så forklarer pelsformanden, at han også kender til, at danske minkavlere har gang i projekter i Island. Det er dog ikke sådan, at han har nogle gode råd til, hvor man skal kigge hen, hvis man vil etablere sig i udlandet.
- Der findes jo ikke nogle steder, hvor det ikke er nemmere end i Danmark at etablere sig, lyder det fra Tage Pedersen.