Forventningerne var større, lyder det fra Gefion-formand Torben Hansen, efter det Dong-ejede selskab Inbicon i forrige uge besluttede sig for at lukke ned for den daglige drift af 2. generations bioethanol på forsøgsanlægget ved Asnæs-værket.
I kølvandet på den spektakulære fyring af Dong-direktør Anders Eldrup i sidste uge er flere af Dongs investeringer i de senere år blevet kulegravet af de store morgenaviser.
Af fejlslagene investeringer og fiaskoer, som direktøren og hans gruppe af højtlønnede topchefer stod bag, nævnes blandt andet den helt store satsning af produktion af 2. generations bioethanol på et demonstrationsanlæg i stor skala ved Kalundborg, som ligger i tilknytning til Asnæsværket på Vestsjælland.
Satsningen skete gennem Dongs datterselskab Inbicon, og der er investeret over en halv milliard kroner i projektet. I begyndelsen af marts måned, og efter kun at have kørt med daglig drift i omkring to år, besluttede man sig dog i forrige uge for at stoppe med den daglige drift. Det skete efter flere år med blodrøde tal på bundlinjen.
Ikke brug for halmen
Nu er det så meningen, at anlægget kun skal bruges til særlige testkørsler. Dermed er der heller ikke længere brug for de 30.000 ton halm fra de sjællandske marker, som det ellers var stillet i udsigt, at anlægget skulle kunne klare årligt.
- Det er jo rigtig ærgerligt, at de lukker ned, og der ikke er den afsætning af halm, som vi havde forventet til Inbicons anlæg i Kalundborg. Selvom det er et udviklingsanlæg, så burde det køre så meget som muligt. Det har jo alligevel en vis størrelse, siger Torben Hansen, formand for Gefion, og derudover også planteformand i Landbrug & Fødevarer.
Anlægget kan producere 15.000 liter bioethanol i døgnet.
- Og der er jo også en hel del landmænd i det nordvestlige Sjælland, som har set frem til en mulighed for at kunne levere en hel del halm. Det er ærgerligt, lyder det videre.
Ikke en fiasko
Selvom Torben Hansen forklarer, at forventningerne fra det sjællandske landbrug til anlægget i Kalundborg var større end hvad status for projektet er nu, så vil han dog ikke gå så langt, som morgenaviserne har gjort det, og kalde projektet for en decideret fiasko og fejlslagen investering.
- Det her handler mere om, at det er et signal til politikerne, om de vil være med til, at Danmark bliver et af de førende lande inden for at producere 2. generations bioehtanol til vores transportsektor. Noget som der er utroligt stort behov for, siger Torben Hansen.
I det energiforlig, der forhandles netop nu i folketinget, er 2. generations bioethanol ikke prioriteret særlig højt. Energiminister Martin Lidegaard (R) har således tidligere udtalt, at løsningen er for dyr.
Torben Hansen fortæller, at man da også hele tiden har været klar over, at anlægget i Kalundborg er et udviklingsanlæg, som Inbicon har skulle bruge for at lære teknologien at kende.
- Det har ikke været en fiasko. Jeg hilser det velkommen med stor tilfredshed, at der er nogle, der har den risikovillighed, at de vil investere og udvikle i Danmark. Det er også præcis, hvad Dong har gjort her med Inbicon, siger Torben Hansen.
Slet ikke færdige
Fra Dong lyder det dog også, at man ikke er færdige med at satse på 2. generations bioethanol. I en pressemeddelelse, der blev sendt ud i forbindelse med neddroslingen af aktivtiterene i Kalundborg, henviser Dong således til projektet i Maabjerg ved Holstebro, som Dong også har en finger med i spillet om, og hvor det er planen, at verdens største bioraffenaderi skal bygges.
- Etableringen af Maabjerg Energy Concept vil styrke mulighederne for dansk forskning og ikke mindst eksport af know-how på det grønne energiområde, samtidig med at der skabes vækst og jobs i tilknytning til bioraffinaderiet. Derfor kan vi også konstatere, at 2G bioethanol-drømmen fortsat lever i bedste velgående – og forhåbentlig snart omsættes til realiteter, sagde Dongs koncerndirektør, Thomas Dalsgaard således 8. marts.