Københavnske kontraster besøger jyske stalde

INDBLIK: Forskellen på københavnsk og landlig livsstil er stor, men lærerig. Det erfarer både elever og lærere fra hovedstaden, efter at de har været i praktik på sydjyske landbrug.  

15-årige Jacob Helmer bor på indre Østerbro i København i en første sals lejlighed på 125 kvadratmeter sammen med sine forældre og sin lillebror. Man må hverken have hund eller kat i ejendommen, men familien har et marsvin og nogle fisk. Nogen have er der heller ikke, men der er en baggård, man kan opholde sig ude i, når vejret er til det.

Jacob Helmers levevilkår kan næsten ikke være mere fjernt fra Iver Straarups, som er økologisk mælkeproducent og bor sammen med sin kone og fire af i alt syv børn i et 350 kvadratmeter stort stuehus til familiens gård ved Vittrup nord for Brørup. Husdyrene tæller 220 køer, hvor af 110 er mælkeproducerende; samt tre hunde og en kat. Ud over haven hører der 134 hektar jord med til ejendommen, og Iver Straarup forpagter også 10 hektar.

Forrige uge drog Jacob Helmer og hans skolekammerater fra 9. klasserne på Øster Farimagsgades Skole i København den lange vej fra hovedstadens pulserende liv til praktik i landlige omgivelser på hver sin bedrift med enten kvæg, svin eller fjerkræ i Sydjylland.  

By eller ikke by
Fem dages ophold på et autentisk dansk landbrug gør indtryk:

- Skal jeg være ærlig, tror jeg faktisk, det er første gang, jeg overhovedet ser køer på så tæt hold. I begyndelsen skulle jeg vænne mig til dem, og jeg synes godt nok, at de skider hele tiden, siger Jacob Helmer.

Iver Straarup har der imod været i København op til flere gange. Dog maksimum et par dage ad gangen.

- Så skal jeg simpelthen bare hjem. Jeg føler mig ikke så godt tilpas, hvis jeg er for længe i så stor en by, siger han.

Desuden mener Iver Straarup også, at der er mange byer at se her i det sydjyske, hvis man vil det. Det kom Jacob Helmer også til, da han forleden kørte med Iver Straarup helt til Bobøl i traktor.

- Altså… det kommer nok an på, hvordan man definerer begrebet »by«, smiler Jacob Helmer.

Ikke kæledyr
Uanset, om jysk landidyl og landbrugsarbejde er en knivskarp kontrast til hovedstaden, så får Jacob Helmer og hans venner fra Østerbro-skolen en stor oplevelse og en hel masse ny viden med sig hjem.

- Både elever og os lærere får sat vores eget, andre menneskers og dyrs liv lidt i perspektiv. Den viden, vi har om landbrug, er den, vi ser og hører om i medierne; og det er ret sjældent, at det er positive historier. Vi kan også synes, det er synd for eksempelvis kalve, at de tages væk fra deres mor så tidligt, eller at der bare nogle gange dør smågrise i en stald. For os er alle dyr kæledyr, forklarer Marianne Wolter, der sammen med sin kollega Lise Andersen-Alstrup er de to lærere, som er med eleverne i Jylland.

De bor også selv på en gård med høns og frilandsgrise, og ud over at tage rundt til de øvrige gårde og hilse på deres elever i praktik, har de også selv været ude og prøve nogle af deres værts arbejdsrutiner:

- I går brugte vi for eksempel tre timer på at hjælpe med at sætte 7500 høns på pind. Det var faktisk ret skægt, siger Lise Andersen-Alstrup.

Hos Iver Straarup har Jacob Helmer både kørt minilæsser, overværet en kælvning, hjulpet med indhegning af en mark, hjulpet køer ind i malkerobotterne og en del andre ting, som han nok hverken før eller siden kommer til igen.

- Det har været spændende, men jeg er et bymenneske. Jeg kan godt lide larmen fra byen og ikke mindst, at vennerne bor indenfor en radius af få kilometer, siger Jacob Helmer.

Læs også