Det tog far og søn et år og masser af papirarbejde at få deres virksomhed Vindekilde I/S i Veksø ud af Roskilde Bank.
Da Hans Vest i sommeren 2008 var på ferie i Sydengland med sin hustru, fik han et opkald fra sin søn Søren Vest.
- Roskilde Bank er gået konkurs, sagde sønnen i telefonen.
Hans Vest slog det hen med en lille joke.
- Jamen, så er vi da kommet i Danmarks sikreste bank, svarede Hans Vest med øje for, at deres bankforretninger nu formelt gik over til Nationalbanken.
Havde Søren Vest været klar over, hvad der ventede af papirarbejde og tovtrækkeri som følge af konkursen, var det dog ikke sikkert, at stemningen havde været helt så munter i telefonen.
Hurtige beslutningsgange
Hans Vest skiftede i begyndelsen af 90'erne til Roskilde Bank, efter at have været kunde i en stor bank i mere end 30 år.
Sammen med sønnen Søren Vest og begges hustruer driver han niche-forretningen Vindekilde I/S, der har specialiseret sig i at afhente hestemøg fra rideskoler, samt levere wrap. Derudover dyrker de et større areal med plantedrift.
- Vi stod midt i et generationsskifte i firmaet, hvor Søren overtog firmaet, og min anden søn skulle også til at starte egen virksomhed, og så samlede vi os i Roskilde Bank. Beslutningsgangene var blevet for lange i min gamle bank, siger Hans Vest, og fortsætter:
- Vi kunne skifte til Roskilde Bank på en eftermiddag over et stykke smørrebrød. Her kunne man tage nogle beslutninger henover bordet med sin bankrådgiver, uden at det hele skulle forbi ledelsen først. Det var det, vi havde brug for. Vi er selv sådan nogen, der tager nogle hurtige beslutninger ind i mellem.
Suveræn bank
Far og søn kalder Roskilde Bank for en suveræn bank i de 14 år, hvor de nåede at være kunder der.
De havde fundet en god bankrådgiver, der gik op i deres virksomhed og hjalp dem, når der var brug for det. Søren Vest bruger blandt andet ordene dygtig, tiltalende og fornuftig, når han skal beskrive deres bankrådgiver i Roskilde Bank.
Derfor var det da også bankrådgiveren, de ringede til for at høre, hvad de skulle gøre nu, hvor Roskilde Bank var gået konkurs.
- Vi fik at vide, at vi skulle vente og tage det med ro. At det var en virksomhed som vores, at de skulle sælge sig på, forklarer Hans Vest.
Roskilde Bank havde således en tro på, at de kunne sælge deres kunder videre til andre banker – og jo flere af de gode kunder, som Vindekilde I/S, de beholdte, jo nemmere ville salget blive.
Derfor regnede familieforetagendet med, at de kunne fortsætte ufortrødent og ventede på, at aktiverne i Roskilde Bank ville blive overtaget af en anden bank. Helt i modsætning til Hans Vest' anden søn, der blot få dage efter, at han hørte at Roskilde Bank gik konkurs flyttede sit firmas bankaktiviteter til en ny bank.
Ingen kendte os
Roen i Vindekilde ophørte straks en dag i foråret 2009, da Søren Vest ringede ned til banken. Det var som taget ud af en roman af Franz Kafka.
- Da jeg ringede derned, var vores bankrådgiver flyttet uden at sige noget til os. Og alle de andre, som vi kendte dernede, var også væk. Pludselig var der ikke nogen, der kendte os i banken længere, forklarer han.
Det gjorde dem utrygge, og familieforetagendet begyndte straks at se sig om efter en ny bank.
Ret hurtigt fik de en aftale med en bank, der virkede interesseret og mundtlig gav dem et indtryk af, at de var klar på at skrive under.
- Men så kom banken ud med et underskud på 100 millioner kroner, og sagde pludselig nej, forklarer Søren Vest.
Forud for arbejdet havde der ligget en masse arbejdstimer og papirarbejde, der nu var spildt. De måtte op på hesten igen.
Sat i bås
- Vi kunne glæde os over, at vi havde hinanden i stedet for en landmand, der går rundt for sig selv og spekulerer over, hvad han skal gøre. Det ligger i baghovedet hele tiden, fortæller Søren Vest, der betegner sig selv og faderen som optimister.
Søren Vest fortæller om en episode, hvor han var på tanken for at købe cigaretter. Foran ham i køen stod en kvinde, der tog et dankort fra Roskilde Bank op af pungen, da hun skulle betale.
- Man kan ikke lade være med at sætte folk, der er kunder i Roskilde Bank, i bås. Man tænker, nåh, du kan heller ikke komme ud, siger han.
Imidlertid arbejdede de videre med at finde en ny bankforbindelse hjemme på kontoret.
De købte konsulenthjælp, brugte timer på at gøre sig »salgsklar« og tumlede med de bekymringer, der fulgte. De udarbejdede en virksomhedsprofil, sammenligningstal, skatteregnskaber – både for virksomheden og personligt, årsrapport, driftsbudget, ejendomsvurdering og gældsoversigt.
- Vi var heldige på den måde, at det ikke rigtig kostede os noget, at Roskilde Bank gik konkurs. Vi havde kun meget få aktier i banken, og har aldrig følt os presset til noget som helst. Men det kostede i konsulenthjælp og mandetimer, at finde en ny bank, forklarer Hans Vest.
Tredje gang
De prøvede en ny bank, hvor det heller ikke lykkedes, men tredje gang fandt de endelig en bankrådgiver i Sparekassen Sjælland, der havde forstand på deres niche-forretning og kunne se, at det var en sund og velfungerende virksomhed.
- Det var næsten helt ærgerligt, fordi vi var ved at være ret gode til vores salgstale, siger Hans Vest igen i en munter tone.
Men bag munterheden ligger en lettelse. Et år gik der, fra de første gang besluttede sig for at lede efter en ny bank, til de endelig skrev under. Dagen efter fik medarbejderne i firmaet serveret morgenbrød.
- Det var da en stor lettelse. Nu havde man så længe gået og tænkt på, at man var kunde i en bank, der var gået konkurs. Vi har altid været helt ærlige omkring det, og vores kunder har vist det, men det er da rart, at der ikke længere står Roskilde Bank på vores visitkort, forklarer Søren Vest.
- Man var stemplet, simpelthen, supplerer faderen Hans Vest.
Vindekilde I/S kan nu ånde lettet op og drive deres virksomhed trygt videre. De har fundet et godt samarbejde med deres nye bank, men sagen omkring Roskilde Bank har alligevel sat sine spor.
- Det har trukket ned i vores tillid til bankverdenen. Det viser, hvor meget de er med, når det går godt, og hvor lidt de er med, når det går dårligt, siger Hans Vest.