Udmærkede udbytter i høst-start

I sidste uge blev høsten på Sjælland for alvor skudt i gang med både græs, vinterbyg og raps. Udbytterne ser umiddelbart fornuftige ud trods hård vinter.

I sidste uge lød der et rungende startskud for årets høstsæson. Mens frøhøsten har været i gang i godt et par uger, så blev de indledende øvelser for kornhøsten taget, da de første mejetærskere rullede ud på vinterbygmarkerne i forrige uge inden, at det kulminerede for vinterbyggen i sidste uge.

En af dem, der var ude og høste vinterbyg i begyndelsen af sidste uge var godsforvalter på Gyldenholm Gods, Herluf Pilgaard-Sørensen.

- Vi har ikke haft andet end et par enkelt byger siden den 12. juni, så der har jo stort set været tørvejr i seks uger. Vi ender med et gennemsnit på omkring de 8 ton, og det er det samme, som vi fik sidste år på trods af en meget kort vækstsæson i år, konstaterer han.

Lidt mere nordpå, i Kirke Flinterup, blev vinterbyghøsten hos familieforetagendet Dyhr Jensen I/S også afsluttet.

- Generelt står vinterbyggen flot her på egnen. Det er en meget positiv oplevelse, jeg har haft, selvom jeg var skeptisk, da jeg så markerne i foråret, siger Niels Dyhr Jensen.

Rapshøst på Lolland
Den første rapshøst er også afsluttet. Danmarks måske tidligste af slagsen blev foretaget på Lolland, hvor de økologiske vinterrapsmarker på Knuthenlund Gods blev skårlagt allerede den 13. juli, og i begyndelsen af sidste uge høstet med blot 9 procent vand.

- Udbyttet ligger omkring tre ton pr. hektar, måske lige knapt. Til gengæld er den solgt til en god pris, siger driftschef Christian Nielsen, der allerede fik sendt rapsen videre umiddelbart efter den var tærsket.

Og den tørre periode, der har ligget op til høsten, har chefkonsulent Stig Oddershede, DLF-Trifolium i Nr. Alslev på Falster, bemærket, når der bliver lavet fugtighedsprøver i frøene.

- Den hårde sol og tørre luft nærmest bager frøene tørre, så vandprocenten er meget lav. Når folk kommer her for at få taget fugtighedsprøver, er vandprocenten ofte blot på 10, hvorfor de roligt kan tage hjem og fortsætte tærskningen. Indtil for et par uger siden så frøafgrøderne ud til at have en forsinkelse på en uge i forhold til et normalt år som følge af det kolde forår. Men det er blevet ændret, og nu høster vi alligevel de tidlige arter på cirka samme tid som normalt, siger han.

Læs også