Vi skal holde vores sti ren
Krudtrøgen efter Operation X udsendelsen om den danske pelsdyrbranche har lagt sig, men billederne har skabt selvransagelse i branchen.
De fynske pelsdyravlere er ved at komme til hægterne igen efter TV2’s omstridte Operation X udsendelse om tilstanden i den danske pelsdyrbranche. Ifølge formanden for de fynske pelsdyravlere, Jens-Arne Bøgelund Kristiansen, Broby, har mediernes bevågenhed lagt sig, men udsendelsen har manet til selvransagelse hos de danske pelsdyravlere.
- Vi skal holde vores sti ren. Vi er 1500 pelsdyravlere på landsplan, og vi kan ikke stemme os til fortsat produktion. Vi skal gøre os fortjent til at være her. Det kan vi blandt andet gøre ved at styrke egenkontrollen og leve op til myndighedernes krav, siger Jens-Arne Kristiansen.
- Derfor opildner vi nu hinanden til blandt andet at få lavet de journaler, som vi skal ifølge nogle ordninger, som er trådt i kraft for nylig – for eksempel at avlerne skal føre en logbog over deres medicinforbrug, fortæller den fynske pelsdyrformand, som overtog formandsposten ved et »vagtskifte« i september, hvor han efterfulgte Jørgen Jensen, Refsvindinge, på formandsposten.
Fordrejet billede
Modstanden mod pelsdyrbranchen er ikke vokset blandt den almindelige borger, vurderer Jens-Arne Kristiansen. Flere stiller spørgsmålstegn ved udsendelsens troværdighed og mener ikke, at de famøse billeder og optagelser, som blev vist, tegner et fyldestgørende billede af branchen.
- TV2’s fremgangsmåde svarer til, at man kravler op og filmer ind af vinduet på Rigshospitalets kræftafdeling og bagefter påstår, at sådan er tingenes tilstand i Danmark. Det er et forenklet og fordrejet billede Operation X udsendelsen tegner af pelsdyrbranchen, siger Jens-Arne Kristiansen, som bebrejder TV2 for stationens fremgangsmåde.
- Jeg undrer mig over, at TV2 udelukkende bruger Animas billeder og optagelser som dokumentation. Det er ikke i orden kun at vise nogle billeder, som er optaget af en dyreværnsorganisation, hvis meninger om pelsdyravl, vi har kendt i mange år. Man burde også have spurgt veterinærerne, hvordan tingenes tilstand ser ud, når de kommer ud på farmene, siger Jens-Arne Kristiansen.