Velbesøgt velkomst

Det interimistiske drivhuscafeteria på 2009-udgaven af HorTeam Expo blev fra morgenstunden et tilløbsstykke, da arrangørerne - danske producenter af frugt og grøntsager, GartneriRådgivningen, Dansk Planteskoleejerforening og Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet i Årslev - bød på gratis kaffe og frie rundstykker til de første 500 gæster. Og det tilbud kunne fylde cafeteriet til bristepunktet.Men en anden årsag kunne være, at cafeteriet var stedet, hvor arrangørgruppens formand, forskningschef Ole Callesen, sagde velkomstord, inden udstillingen officielt blev erklæret åben.- Når den 7. udgave af Skandinaviens største havebrugs-, teknologi- og maskinudstilling i år har skiftet navn til HorTeam-Expo skyldes det et ønske om i et større omfang end tidligere at tiltrække udenlandske udstillere. Og det er heldigvis lykkedes, idet ikke færre 20 ud af i alt 72 udstillere kommer fra lande udenfor Danmarks grænser. Og det store antal udenlandske udstillere er da også årsag til, at vi tillader at kalde HorTeam Expo for en international udstilling, lød det blandt andet fra Ole Callesen, inden dagen blev givet fri.

 

Det interimistiske drivhuscafeteria på 2009-udgaven af HorTeam Expo blev fra morgenstunden et tilløbsstykke, da arrangørerne - danske producenter af frugt og grøntsager, GartneriRådgivningen, Dansk Planteskoleejerforening og Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet i Årslev - bød på gratis kaffe og frie rundstykker til de første 500 gæster. Og det tilbud kunne fylde cafeteriet til bristepunktet.

Men en anden årsag kunne være, at cafeteriet var stedet, hvor arrangørgruppens formand, forskningschef Ole Callesen, sagde velkomstord, inden udstillingen officielt blev erklæret åben.

- Når den 7. udgave af Skandinaviens største havebrugs-, teknologi- og maskinudstilling i år har skiftet navn til HorTeam-Expo skyldes det et ønske om i et større omfang end tidligere at tiltrække udenlandske udstillere. Og det er heldigvis lykkedes, idet ikke færre 20 ud af i alt 72 udstillere kommer fra lande udenfor Danmarks grænser. Og det store antal udenlandske udstillere er da også årsag til, at vi tillader at kalde HorTeam Expo for en international udstilling, lød det blandt andet fra Ole Callesen, inden dagen blev givet fri.

Lad det være indrømmet, at denne artikels overskrift er misvisende. For naturligvis var dagens forskertelt på HorTeam-Expo ikke anderledes end telte i almindelighed. Af udseende, i det mindste.

Noget ganske andet er, at der indenfor de hvide duge herskede en behersket stemning, da forskere fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet informerede om aktuelle projekter og resultater - blandt andet om kirsebær, jordbær, konsumfrugt og brugen af SmartFresh, som er og bliver et diskussionsemne i branchen.

SmartFresh er et nyt middel til at forbedre frugters holdbarhed. Og for æbler betyder SmartFresh endvidere, at frugterne forbliver faste, saftige og grønne. Til gengæld udvikles der ikke de aromastoffer, der normalt er forbundet med modningen. Æblet dufter altså mindre.

Men i modsætning til ubehandlede frugter, der hurtigt mister fasthed, bliver melede, og tit ender i skraldespanden, holder SmartFresh-behandlede frugter sig sprøde og saftige. Og det er, hvad langt den overvejende del af forbrugerne tilsyneladende ønsker.

Til danske frugtavleres dilemma hører ikke mindst, at det meste af udenlandsk importeret frugt i dag er behandlet med SmartFresh. Og det er med til at give forbrugerne en negativ opfattelse af, at danske frugter har en dårligere kvalitet - altså er bløde og melede.

SmartFresh er godkendt af de danske myndigheder, da der ikke ved behandlingen - gasning - kan påvises skadelige effekter. Dog må økologiske æbler ikke behandles med SmartFresh.

(1) 41-25-fy

Læs også