OPRUSTNING: Gennem en aftale med Landbrugets Samkøb (LASK) intensiverer tysk grovvarevirksomhed aktiviteterne i Danmark.
De grønne foderbusser fra det tyske grovvareselskab Raiffeisen ruller allerede nu på de danske landeveje, ligesom lastvogne med gødning også har fundet vej ind ad indkørslerne på danske landbrugsbedrifter.
- Vi har allerede distribueret 5.000 ton gødning og 6.000 ton foderblandinger. Det må gerne blive til meget mere, siger handelsleder Christof Twickler fra afdelingen i Süderlügum, kun få kilometer fra den dansk-tyske grænse ved Tønder.
Blandt andet gennem en aftale med Landbrugets Samkøb ApS (LASK) vil Raiffeisen nu intensivere kontakten til danske landmænd og byde de danske grovvareselskaber konkurrence. I første omgang holdes landbrugskemikalier dog udenfor, men det forventer Raiffeisen at finde en løsning på om et års tid.
Siden den 1. august 2008 har selskabet omsat for 30 millioner danske kroner i Danmark.
Dagspriser
Konkrete priser på de enkelte varer vil Christof Twickler dog ikke nævne til avisen.
- Hver dag har sin pris, sådan er det i et marked. Men kan vi på gødning, give et tilbud, der er en eller to procent billigere end vore konkurrenter, bliver det til penge. Det er jo store mængder, der er tale om, svarer han vigende.
Christof Twickler tør godt tage tal på markedsandele på både fem og ti procent i sin mund, når spørgsmålet om Raiffeisens ambitioner i Danmark rejses.
- Vi har et meget fleksibelt system og kan hurtigt tilpasse os markedets behov. Vi producerer foder her på fabrikken i Süderlügum på den tyske side af grænsen og tager gødning ind via havnen i Flensborg, forklarer han.
Forpost i Hegnsvig
Under navnet Raiffeisen Sønderjylland ApS, og i et samarbejde med Ulrik Stadelhofer og salgspersonalet for NobelFood i Hejnsvig, vil såvel sælgere fra LASK og de danske kunder få faglig service på dansk sprog. Ulrik Stadelhofer har mange års erfaring med foder og andre produkter til landbruget.
- Ganske som hos de danske foderstofvirksomheder, kan vi tilpasse blandingerne helt efter den enkeltes behov. Dels har Raiffeisen alle tænkelige vitaminer og mineraler i produktpaletten, og dels har vi kontakt med danske foderrådgivere. Raiffeisen har også selv tre foderrådgivere ansat. Derfor kan vi levere både et stort program af færdigblandinger til både kvæg og svin, ligesom vi kan specialfremstille blandinger i partier ned til tre ton.
- Foderfabrikken i Süderlügum skal servicere det danske marked, og det ligger ikke i planerne at etablere egentlige afdelinger i Danmark. Men vi har da brug for flere lagerfaciliteter i Danmark til såvel gødning som til det korn, vi køber, siger Ulrik Stadelhofer.
Likviditetsfordel
Når man som landmand køber gødning, foder eller andre produkter i Tyskland, er der principiel tale om import.
- Ved import fra Tyskland, skal der ikke betales moms ved købet til sælgeren, men først i forbindelse med momsafregningen i Danmark. Det betyder, at landmanden har rådighed over momspengene helt frem til opgørelsen, og det må da være en fordel lige for tiden, mener Ulrik Stadelhofer.
- Her i Tyskland er der lavere moms på alle fødevareprodukter og dermed vil der også være fordele ved at handle visse produkter her i Raiffeisen-butikken. Og så vil jeg da lige nævne, at der også kan være fordele ved at køre ind forbi grænsebutikkerne på vejen hjem fra foderstoffen, siger han med et glimt i øjet.
Den tyske grovvarevirksomhed Raiffeisen har gennem sin aftale med Landbrugets Samkøb (LASK) skabt et brohoved for handel med danske landmænd.
- Vi har godt 30 konsulenter tilknyttet i dag. De er placeret rundt omkring i landet og flere af dem er faktisk landmænd eller landbrugsuddannede. Og i morgen vil vi være fem mere.
Administrerende direktør Mads Vagnby fortæller med stolthed, at netop LASK er en af de virksomheder, der trodser finanskrisen og ekspanderer.
- De fem nye medarbejdere er netop ved at være færdige med vores interne oplæring og er så klar til at servicere vore medlemmer, siger han.
Landbrugsraadet bag
LASK blev etableret i 1979 på foranledning af Nordens Bondeorganisationers Centralraad. Landbrugsraadet besluttede at oprette LASK som et anpartsselskab ejet henholdsvis af Slagteriernes Fællesindkøbsforening A.m.b.a. og De Danske Mejeriers Fællesindkøb A.m.b.a., hver med halvdelen.
I 2007 blev LASK afhændet til Dansk Indkøb A/S, som er Danmarks største »Business-to-business« indkøbsorganisation med godt 12.000 tilsluttede medlemsvirksomheder.
LASK er fortsat en selvstændig organisation med målsætningen om at forhandle de bedste rabatter hjem til sine medlemmer. Medlemskabet af LASK, der er grundlaget for medlemsrabatterne, koster for en virksomhed med op til fire ansatte 1050 kroner om året. Se flere informationer på www.lask.dk.