Kan man drømme økologisk?

Måske. Måske ikke. Under alle omstændigheder kan man få en seng at sove i på fire økologiske bondegårde på Fyn. De er nemlig med i Landsforeningen Økologisk Landboturisme, der omfatter i alt 15 gårde på landsplan.

Økologisk bondegårdsferie er ikke noget nyt fænomen. Det har eksisteret i flere år. Men det er kun to år siden, foreningen blev dannet med det formål at markedsføre den grønne ferieform mere målrettet.

- Formålet med foreningen er at udvikle et netværk omkring økologisk landboturisme. Vi vil gerne tilbyde en grøn kvalitet indenfor området. Vi mener nemlig, at turisme, landbrug og økologi har noget med kvalitet at gøre, siger foreningens formand, Birthe Vingum Jensen.

Hun tilbyder selv økologisk ferie, fortrinsvis efter Bed and Breakfast princippet, på sin økologiske gård, der ligger i et roligt og naturskønt område ved Sdr. Nærå på Midtfyn. Her kan turister, eller gæster som Birthe Vingum foretrækker at kalde dem, overnatte for 200 kroner inklusiv morgenmad - økologisk naturligvis.

- Jeg var økolog, før der var noget, der hed økologi. Og da jeg startede med bondegårdsferie, skelede jeg til forskellige projekter i Sydtyskland, hvor man lavede nogle bæredygtige tiltag og udbyggede den landboturisme, som var i Alpelandet i forvejen. Det blev jeg meget charmeret af, fortæller hun.

Økologisk landboturisme handler derfor også om at sælge livsstil. Opholdet på en økologisk bondegård skal indeholde ægte oplevelser, natur, sundhed og ansvarlighed i forhold til kommende generationer.

- Turisme er på mange måder et belastet ord. Det lugter af plastik og iscenesat liv. Jeg vil gerne noget andet. Jeg mener, vi har så mange ægte attraktioner på landet, som må være en turistattraktion i sig selv, siger Birthe Vingum.

- Vi søger ikke en bestemt befolkningsgruppe. Vi søger alle, som vil holde ferie hos os. Og vi skal ikke presse noget ned over hovedet på folk. Jeg er sikker på, at økologi er fremtidens landbrug. Men jeg er ude over det stadium, hvor jeg tror, jeg skal frelse verden. Det skal jeg ikke, siger Birthe Vingum, som føjer til, at hun heller ikke er vegetar.

- Nogen tror, at økologer går med lilla ble, drikker urtete og spiser vegetarmad. Men vi fører ikke ideologiske korstog. Vi vil bare gerne have en grøn kvalitet ind i turismen. Det mangler nemlig, mener formanden for den økologiske landboturisme i Danmark.

Hun er samtidig klar over, at den økologiske landboturisme kun er en beskeden »fodnote« i det samlede, danske turistbillede.

- Men vi er her. Og vi bliver ved med at være her, understreger Birthe Vingum med eftertryk i stemmen.

- Folk er glade for »lokale produkter«. Jeg serverer altid hjemmebagt brød, tre slags marmelade, som er lavet af havens bær og frugter, samt honning, ost, kaffe og te. Og alt er naturligvis økologisk, siger Birthe Vingum, som også sætter frisk frugt, fynsk rygeost, som hun selv laver, og hyldeblomstdrik med citron på morgenbordet.

Selv om opholdet primært er baseret på Bed and Breakfast, kan gæsterne også bestille frokost og aftensmad. Men det ligger ikke i konceptet, at man spiser alle tre måltider på gården.

- Halvdelen af mine gæster får også aftensmad. Men jeg vil være frit stillet med hensyn til, om det kan lade sig gøre. Somme tider siger jeg til gæsterne: »Det kan ikke lade sig gøre i aften. Men gerne i morgen«. Det skal der være plads til, siger Birthe Vingum.

Udover den store køkkenhave, som leverer råvarerne til de fleste af måltiderne hos Birthe Vingum, har hun også en mindre produktion af peberrod på sin ejendom, der i alt er på fem hektar. Størstedelen af jorden er dog forpagtet ud til en lokal, økologisk landmand.

Foruden planteavlen har gården et lille fåre- og grisehold samt høns og ænder, der også indgår i de økologiske måltider i form af dansk sommermad med kylling, grønsager og aspargeskartofler eller »middelhavsmad«, som også tit er på spisekortet hos Birthe Vingum.

- Italienerne slår ud med både arme og ben og fortæller, hvor vidunderligt det hele er. De elsker at være her, fortæller hun og glæder sig samtidig over, at også danskere, nordmænd og svenskere er begyndt at finde vej til »den lille skønhedsplet« ved Sdr. Nærå.

- Jeg er næsten helt flov ved at sige det. Men jeg får kun positive reaktioner fra mine gæster. Jeg har aldrig hørt en eneste negativ bemærkning, siger Birthe Vingum, der, som hun siger, har sæson hele året.

Fire øko-landbrug på Fyn, heraf det ene på Langeland, tilbyder økologisk bondegårdsferie. Det er:

Evald Pedersen, Bjørnø 23, 5600 Faaborg (Tlf. 62611287).

Linda Denk Jørgensen, Damgården, Emmerbøllevej 5, 5953 Tranekær (Tlf. 62591645).

Ulla E. Hermansen og Jens H. Lassen, Orevej 27, Holse, 5471 Søndersø (Tlf. 64441202).

Birthe Vingum Jensen, Ringstedgårdvej 3, Sdr. Nærå, 5792 Årslev (Tlf. 65991375).