2024 bliver ikke noget godt majs-år i det sønderjyske. Det var en af konklusionerne ved Den Sønderjyske Grovfoderdag, der forleden blev holdt på forsøgsmarken ved Løgumkloster.
Lav plantehøjde og markant lavere udbytter. 2024 bliver ikke noget godt majs-år i Sønderjylland.
Budskabet og konklusionen var en af mange i forbindelse med Den Sønderjyske Grovfoderdag 2024, der igen i år fandt sted på forsøgsarealerne ved Løgumkloster med repræsentanter og konsulenter fra planteavlsafdelingerne hos de sønderjyske rådgivninger hos Spiras, Landbrugsrådgivning Syd, LHN, samt Syddansk Kvæg.
I forsøgsmarkerne var de deltagende firmaer inden for græs og majs repræsenteret i form af DLF, KWS, LG og AgaSaat.
Og herfra lød et af budskaberne ret kontant: - De sønderjyske majsplanter mangler i omegnen af en meter i højden i gennemsnit.
Fokus på dræn
Store nedbørsmængder hen over sommeren har sat sit præg på majsafgrøderne i Sønderjylland.
- Vi ser ringe majs med lav højde, der står og »sopper«. Lad dem eventuelt stå og undgå dermed at lave strukturskader i jorden, lød budskabet fra Søren Ladefoged Wind, planteavlskonsulent hos Landbrugsrådgivning Syd, LRS.
Samtidig opfordrer han til, at man sætter fokus på dræningen af jorden.
- Tænk i dræn. Er markerne drænet eller er der eksisterende dræn, der er tilstoppede. Og kan vi komme af med vandet?, lød det fra Søren Ladefoged Wind.
Samtidig opfordrer han til, at man undersøger om der er noget, der stopper vandet, og fremhævede en ret enkel metode – nemlig en spade og et spyd, som værktøjer til at undersøge jordens øverste lag.
- På den måde finder man ud af om man skal ned og jordbearbejde. Og man kan ikke harve et areal tørt, fastslog Søren Ladefoged Wind.
Store forskelle i udbytte
Generelt set vurderes 2024 til at blive et udbyttemæssigt dårligt år generelt i forhold til majs, men med store forskelle.
Det mener John Erik Jørgensen, kvægbrugskonsulent, Syddansk Kvæg, der var blandt indlægsholderne i forbindelse med grovfoderdagen.
- Der er store udsving i udbyttet. Nogle steder kan det slet ikke betale sig at høste majsen, mens der andre steder er fint udbytte, konstaterede John Erik Jørgensen, der vurderer at der gennemsnit er et minus på mellem 15 – 20 procent i majsen.
- Det er underskud af majs i Jylland, mens der er er et ok høstudbytte længere sydpå. Vi ser også god majs på Fyn, uddybede John Erik Jørgensen, der i den forbindelse også påpegede den dyre fragt, der skal tages højde for i forbindelse med køb og transport af majs.
John Erik Jørgensen opfordrer samtidig til, at man både går efter tørstof og stivelse i majsen.
- Få testet majsen ved at tage 6 – 8 planter. Og få taget majsen men den endnu er grøn, opfordrede han.
Et andet råd går på at se på placering og snittelængde af den majs, der kommes i stakken. Hvor den mindst modne majs bør placeres øverst i stakken, mens tørstofprocenten afgør, om man skal ned i snittelængde.