- Der kommer mælken

Mange børnefamilier var taget til Åbent Landbrug den tredje søndag i september. På Gl. Krogaard kom der 1.900 gæster.

- Vi kører tit forbi gården her. Det er herligt med denne mulighed for at se staldene indefra, og hvor godt køerne har det, fortæller Nanna Stjernegaard-Eriksen til Arla’s fynske lokalformand Klaus Jørgensen, mens hendes mand viser Malthe de mange jerseykøer. Ikke mindre end 1.900 gæster var den tredje søndag i september til Åbent Landbrug på Gl. Krogaard i Såderup ved Ullerslev.

Foto: Erik Hansen

- Jeg drikker rigtig meget mælk. Jeg elsker mælk!

11-årige Leyla Ibrahim fra Kerteminde ved godt, hvor mælken kommer fra, Men det er første gang, hun ser en ko blive malket, da hun sammen med sin familie er til »Åbent Landbrug«.

Hendes mor, Mie Gammelgaard, bekræfter familiens betragtelige mælkeforbrug:

- Vi køber otte liter letmælk om ugen, selv om hverken jeg eller min mand drikker mælk.

Familietradition

Mie Gammelgaard er taget til Gl. Krogaard i Såderup for sammen med sine to søstre og deres familier at opleve køerne og de mange spændende aktiviteter denne skønne sensommersøndag.

- Det er nærmest en tradition for os at tage til Åbent Landbrug, og i år var det helt oplagt, når det var så tæt på, som her ved Ullerslev. Ikke mindst for børnenes skyld synes vi, det er vigtigt at vide, hvor fødevarerne kommer fra.

- Tilmed er vi så heldige, at deres morfar arbejder på mejeriet i Taulov, og inden længe skal vi på rundvisning derovre. Dermed får vi set, hvad mælken også kan bruges til.

- Det er nærmest en tradition for os at tage til Åbent Landbrug

Arla-formand

For Nanna og Jacob Stjernegaard-Eriksen er det første gang, de er til Åbent Landbrug.

- Vi bor i Ullerslev. Så vi tog cyklerne i det fine vejr for at vise vores lille søn Malthe køerne og kalvene. Han er nemlig vild med dyr.

På fodergangen foran de 270 jerseykøer møder parret lokalformanden for Arla, Klaus Jørgensen fra Gislev, der spørger om deres syn på mælkeproduktionen.

Tænker ikke på belastning

- Vi kører tit forbi gården her. Det er herligt med denne mulighed for at se det staldene indefra. Og selv om der er mange dyr, så ser det ud til, at de trives rigtig godt, og med masser af luft, påpeger Nanna Stjernegaard-Eriksen.

Klaus Jørgensen fortæller, hvordan Arla har stor fokus på CO2-aftrykket på mælkeproduktionen, og landmændene i dag afregnes derefter.

- Vi ved godt, at der er en klimabelastning, men i det daglige tænker vi ikke særligt meget på miljø og klima, når vi køber mælk til vores søn eller spiser oksekød, lyder det fra Ullerslev-familien.

Fem fynske værter

I løbet af søndagen var der ikke mindre end 1.900 besøgende hos Sophia og Palle Bjerggaard Hansen på Gl. Krogaard i Såderup. Parret var senest vært for det landsdækkende arrangement i 2015, og siden har de fået installeret fire malkerobotter.

Desuden deltog fem øvrige fynske bedrifter i den traditionsrige besøgsdag den tredje søndag i september, der er organiseret af Landbrug & Fødevarer, sammen med DC, Arla og en række øvrige fødevareselskaber.

Det var hos familien Eriksen på Gelstedgård, der har 400 jerseykøer i stalden, hos Holmelund & Co. i Gestelev, hvor der var fokus på kødkvægsproduktion med naturpleje, og på Kold College i Dalum, hvor der var lejlighed til at se både grise, heste, får og kalve. Desuden deltog to økologiske bedrifter, henholdsvis hos Thrine og Mikkel Dreyer i Bindekilde, der har både kødkvæg, får, slagtekyllinger, ænder og gæs, samt Harndrup Frugtplantage.

Læs også