Danmarksmesterskaberne i pløjning 2024 er løbet af stablen. I år stod LandboUngdom Region Ribe for afholdelse af mesterskabet, der bød på både erfarne og nye vindere.
Danmarksmesterskaberne i pløjning 2024 er løbet af stablen. I år stod Region Ribe for afholdelse af mesterskabet. Smilende frivillige, højt humør og rigtig godt vejr var hvad de mange gæster, som var mødt op på Nørregaard planteavl lidt uden for Ribe blev stillet i udsigt.
Efter fælles morgensamling i det opstillede telt på marken ved Nørregaard planteavl, satte en gruppe håbefulde pløjere kursen mod markerne. I fire timer blev der pløjet, målt af og rettet til, og herefter ventede konkurrenterne på, at vinderne kunne kåres.
Pløjenostalgi på Nordfalster
Tæt konkurrence
Og det var lidt af en veteran, der herefter kunne kalde sig Danmarksmester i vendeplov. Det blev nemlig Søren Korsgaard, der vandt - skarpt forfulgt af sin nærmeste konkurrent Jesper Madsen, og derfor var det en glad pløjer, der kan kalde sig for danmarksmester.
- Det føles rigtig rigtigt godt. Vi lå tæt Jesper og jeg. Når vi kæmper sådan om det, så øger det også konkurrencen og koncentrationen. Det giver publikum noget mere at se på, fordi vi er skarpe konkurrenter. Hvis der kun var den ene af os, tror jeg ikke konkurrencen var blevet nær så god. Det er godt for konkurrencen, siger Søren Korsgaard
Pløjningen i stubjord voldte problemer for den garvede pløjer, derfor var han ikke sikker på, om han kunne kalde sig for danmarksmester.
- Det godt nok svært, synes jeg. Det var svært at køre lige. Der var nogle ting, der gjorde det lidt underligt. Jeg havde faktisk bestemt inden, at hvis ikke jeg vandt hér, så var det egentlig okay, for jeg synes, at jeg havde gjort mit bedste, så jeg ville ikke være ærgerlig, hvis Jesper vandt, fortæller Søren Korsgaard, der ikke lægger skjul på, at han er utrolig glad for sejren, der er endnu en i rækken af mange.
- Det er 13. gang jeg vinder. Og det betyder stadig rigtig meget. Jeg var så heldig at vinde en sølvmedalje til VM i Estland i år, og det har virkelig givet mig blod på tanden i forhold til at nå helt til tops. Jeg havde egentlig tænkt, om jeg skulle til at lægge det lidt på hylden, men nu er jeg helt skarp og klar på at ville præstere.
Adgangsbillet til VM i pløjning
Martin Lindberg Velling blev udnævnt som vinder i standardplov, og det er noget, som betyder meget for ham.
- Det er altid dejligt at vinde, også selvom jeg har prøvet det før. Man er altid nervøs, fordi alle kan have en dårlig dag, så man har ikke vundet på forhånd. Det er 7. gang, jeg bliver danmarksmester, og jeg har også været til VM et par gange. Nu vil jeg forsøge at tage det sidste skridt op og forsøge at få det sidste med fra VM.
Undervejs nåede tvivlen at indfinde sig hos Martin, for han var ikke helt sikker på, om han ville hive sejren i land. I sidste ende gik det, og at det bliver adgangsbilletten til VM betyder noget helt særligt for Martin.
- Man er altid i tvivl, om den er hjemme. Det er først, når man har taget det sidste træk, og når alle andre er færdige med at pløje, at man kan puste ud, for man er der jo for at vinde. Der er i hvert fald derfor, at jeg deltager. Det er jo en konkurrence, så man vil selvfølgelig gøre, det bedste man kan. Det betyder meget at kunne komme til VM igen og forsøge at forbedre mit sidste resultat. Det betyder meget at vinde i dag, for det er jo adgangsbilletten til VM. Jeg fortsætter, indtil jeg er blevet verdensmester.
Asmildkloster blev skolemestre
Ved Danmarksmesterskabets første dag kæmpede fire af landets landbrugsskoler om podiepladserne ved Skole DM i Pløjning. Vinderne blev de fire pløjere fra Asmildkloster Landbrugsskole i Viborg.
Samarbejde og teknik var i top, da Karl Emil Frederiksen, Nikolaj Post, Valdemar Fredholm og Benjamin Bülow Vastrup dystede om at blive Danmarks bedste skolepløjere. Blandt de 20 unge pløjere, der stillede op til DM, er de nu dem, der kan tage pokalen med hjem.
For de fire nye danmarksmestre har konkurrencen ikke kun givet nye færdigheder, men også stærke venskaber. De kendte nemlig knapt nok hinanden, før de kom på hold sammen og havde heller ikke stor erfaring med pløjning, før de begyndte at træne til DM.
- Da vi blev spurgt, om vi ville være med, kendte vi knapt nok hinanden. Det var lidt for sjov og for at se, hvor gode vi var. Det er også noget, der ryster folk sammen, og vi er blevet et stærkt team, siger holdet.
- Vi har pløjet før, men ikke på konkurrenceplan. Der er meget mere, du skal holde øje med, når det er konkurrence, siger Valdemar Fredholm og suppleres af kammeraten Benjamin Bülow Vastrup:
- Jeg vil nok skyde på, at jeg er blevet dobbelt så god til at pløje, som da jeg startede.
Første sejr i syv år
Vandrepokalen har ikke fået lov at pryde Asmildkloster Landbrugsskole siden 2017. Derfor føles sejren da også ekstra stor.
- Det føles meget godt at komme hjem og sige, at Asmildkloster også kan noget. Vores venner sagde, at vi ikke ville vinde en skid, så det er da rart at kunne komme hjem med noget, siger vinderholdet.
Underviser og træner Gert-Jan Jonker kunne også se stolt til, mens holdet »Team Asmild« pløjede førstepladsen hjem.
- Jeg er meget stolt. Fra at nogle af drengene næsten ikke havde prøvet at pløje før, til de står her i dag med pokalen, det er fedt at se den forandring. De har virkelig lagt en særlig indsats ved samarbejdet, og det er også rigtig dejligt at se, siger Gert-Jan Jonker.
DM i Skolepløjning sker som en del af DM i Pløjning 2024, der er arrangeret af frivillige fra LandboUngdoms Region Ribe. De deltagende landbrugsskoler var Nordjyllands Landbrugsskole, Grindsted Landbrugsskole, Asmildkloster Landbrugsskole og Jordbrugets Uddannelsescenter.