Svigerdatteren afløser i repræsentantskabet

Ved sidste uges fynske valg til DLG’s repræsentantskab takkede Gitte Hedegaard og Lars Bebe af. Nyvalgt blev sidstnævntes svigerdatter Anne Kathrine Bebe Clausen sammen med Henrik Terkelsen.

I DLG’s folkevalgte ledelse er der fokus på repræsentationen og diversiteten indenfor både køn og alder.

- Det er vi meget bevidste om, og det giver dynamik, når der, som det er sket ved valgene i de senere år, er udskiftet 25 procent af repræsentantskabsmedlemmerne, fremhævede DLG-formand Niels Dengsø Jensen ved årets fynske regnskabsmøde i Odense, inden de over 150 fremmødte lokale andelshavere skulle vælge de ni fynske repræsentantskabsmedlemmer for de kommende to år.

På forhånd havde Gitte Hedegaard, Christiansborg i Måre, og Lars Bebe, Bolteskov ved Ringe, begge meddelt, at de ikke ønskede genvalg. Kønsfordelingen, og for den sags skyld også repræsentationen af kvægfolk, blev for den fynske del af repræsentantskabet bibeholdt, idet valget faldt på henholdsvis Anne Kathrine Bebe Clausen, Ålegården i Sallingelunde, og Henrik Terkelsen, Bøllemosen, Gudbjerg.

Anne Kathrine Bebe Clausen driver sammen med Johan Bebe en besætning på 200 røde køer med fuldautomatisk malkning, mens Henrik Terkelsen har 750 holsteinkøer på sin bedrift.

Bliver i familien

- Det er glædeligt, at de unge tager over, selvom det kræver tid og interesse at deltage i organisationsarbejde. Men det er samtidig meget spændende og lærerigt, lød det fra Lars Bebe, der dermed kunne se sin svigerdatter tage over efter 14 år i DLG-repræsentantskabet.

- Næste gang fylder jeg 70, så det var tiden at takke af, erkender den midtfynske kvægavler, som nu er »hotelejer« for Ålegårdens kvier. Foruden nyvalget af svigerdatteren er Bebe-familien også repræsenteret i en jysk valgkreds med en svigersøn, der senere på ugen stiller op til genvalg til det i alt 79 store repræsentantskab.

De øvrige, som alle blev genvalgt ved mødet i DLG’s bygning på Hvidkærvej i Odense, er Leif Juul Sørensen, Voderup på Ærø, Lars Hansen, Dømmestrup, Dorte Bak Himmelstrup, Kirkeby, Jens Henrik Andersen, Bogense, Torben Kromann, Vester Skerninge, Hans Peter Andersen, Røjle, og Axel Schwaner Nielsen, Munkebo.

I den forgangne valgperiode har Dorte Bak Himmelstrup og Lars Hansen desuden siddet i DLG’s bestyrelse.

Stærkeste regnskab

Ved gennemgangen af koncernresultaterne kunne formanden Niels Dengsø Jensen glæde sig over det, som han kaldte det hidtil stærkeste regnskab i DLG’s historie.

- I rekordåret 2022 var det ikke så svært at tjene penge som i fjor, hvor vi oplevede en 20 procent mindre høst, stigende renter og inflation samt ikke mindst de økonomiske trængsler i Tyskland, hvor vi henter over halvdelen af vores omsætning (43,1 milliarder kroner, red.), og hvor DLG er den største danske virksomhed.

I 2023 var koncernens samlede omsætning på 67,4 milliarder kroner mod 80 milliarder året før. Årets resultat var på 760 millioner kroner, det næstbedste efter rekorden i 2022 på 1.074 millioner.

184 millioner til ejerne

DLG-ledelsen kunne videre fortælle, at soliditetsgraden for første gang oversteg 32 procent, hvilket indebærer, at 35 procent af overskuddet kommer retur til andelshaverne. Overskudsdeklareringen er dermed på 184 millioner kroner, svarende til en forrentning af andelskapitalen på 11,6 procent.

En tredjedel af overskuddet udbetales forlods, mens resten opspares på andelskontoen. Her kommer den til udbetalning, når beløbet overstiger en million kroner, eller når ejeren stopper som landmand.

- Især i forhold til de yngre landmænd er vi tilfredse med, at vi i den nye ejerstrategi nu har åbnet for, at den ene tredjedel udbetales straks, understregede Niels Dengsø Jensen.

60 år

Segmentdirektør Lars Thorø, der netop er fyldt 60 år, hvilket blev markeret med flotte ord om karrieren i først KFK og senere DLG fra koncernchef Kristian Hundebøll, stod traditionen tro for den lokale information ved regnskabsmødet.

Med DLG’s nye struktur med en samlet hjemmemarkedsregion fremlægges der ikke længere fynske regnskabs- eller afsætningstal. Men omkring de lokale forhold nævnte Lars Thorø, at der ligesom på landsplan løbende vurderes i forhold til pasningen af afdelinger og modtagelse af korn i høst.

- Vi har fortsat næsten 200 lokaliteter, selv om der er omkring 50 færre modtagesteder på landsplan. Her på Fyn ved vi, at vores tid på Svendborg Havn er begrænset. Det samme gælder i Assens, hvor afdelingen er solgt, men hvor vi lejer faciliteterne for et år ad gangen.

Lars Thorø nævnte videre, at afdelingen i Frankfri nu er en såkaldt sprintafdeling, hvor der kan afhentes alle fornødenheder indenfor grovvarer og kemimidler. Og ellers henviste han til det store nybyggede afhentningslager i Taulov.

Han kunne endvidere fortælle, at der efter 25 år på Bramstrup nu etableres et stort forsøgsareal på Egeskov i det sædvanlige samarbejde med DLF og Patriotisk Selskab. Der bliver åbent hus den 19. og 20. juni, henholdsvis onsdag aften og torsdag eftermiddag. Sidstnævnte tidspunkt er af hensyn til Danmarks VM-kamp torsdag aften.

Læs også