Negativ spiral for Danish Crown

Kriseramte Danish Crowns nettoresultat for 2023/24-regnskabet er faldet med 29 procent, hvilket svarer til en tilbagegang fra 1,469 milliarder til 1,042 milliarder kroner. Det skyldes blandt andet lukningen af slagteriet i Ringsted.

Det er et kriseramt Danish Crown, der har fremlagt sit årsregnskab. Foto: Danish Crown

Selvom driftsindtjeningen er steget, er Danish Crown havnet i noget, der minder om en negativ spiral, hvor leverancerne af slagtegrise er faldet med fire procent, og yderligere fem procent forventes i det kommende år. Selskabets administrerende direktør, Niels Duedahl, der tiltrådte i september, kalder situationen kritisk.

- Vores afregning på grise har hverken matchet de danske konkurrenter eller været i nærheden af det europæiske benchmark det seneste år. Danish Crown er i krise, selvom nøgletallene i vores regnskab viser, at vi finansielt er en robust virksomhed, siger han.

Han understreger, at den faldende leverance er en alvorlig udfordring for hele koncernen.

- Lige nu ser vi ind i et yderligere fald i tilførslerne af grise på omkring fem procent i dette regnskabsår. Det er en negativ spiral, så vi sætter alt ind for at genskabe vores konkurrencekraft, siger Niels Duedahl.

Stort fald i restbetalinger

For at genoprette konkurrencekraften har Danish Crown lukket slagteriet i Ringsted og sat gang i en omfattende spare- og effektiviseringsplan. Samtidig er værdien af aktiver, der ikke bidrager tilstrækkeligt til indtjeningen, blevet nedskrevet.

- Isoleret set er den ordinære indtjening i Danish Crown på et acceptabelt niveau, men vi har slet ikke leveret den afregning, vores ejere med god ret kan forvente, siger Niels Duedahl og fortsætter:

- Derfor trækker vi en streg i sandet og nedskriver værdien på en række af de aktiver, der ikke i tilstrækkelig grad bidrager til indtjeningen. Det er voldsomt, men nødvendigt for at genskabe vores konkurrencekraft.

For leverandører af slagtegrise lægges der op til en restbetaling på 70 øre pr. kg samt en udbetaling på 6 øre pr. kilo leveret de seneste fem år. For leverandører af kreaturer foreslås en restbetaling på 1,35 kroner pr. kg samt 11 øre pr. kg.

Ekstraordinær udbetaling

For svineproducenterne er der tale om et voldsomt fald i restbetalingerne. Forrige år fik svineproducenterne 1,30 kroner og sidste år var tallet 1,10 kroner pr. kg.

Til leverandører af søer foreslås en restbetaling på 80 øre pr. kg og en udbetaling fra den ufordelte egenkapital på 4 øre for alle kg leveret de seneste fem år. Andelsejere, der leverer kreaturer, er tiltænkt en restbetaling på 1,35 kroner pr. kg og en udbetaling på 11 øre fra den ufordelte egenkapital for alle kg leveret de seneste fem år.

- I bestyrelsen er vi meget bevidste om, at det har været et utilfredsstillende år for de andelsejere, der leverer slagtegrise til Danish Crown. Vores afregning har ikke matchet vores danske konkurrenter, og samtidig har vores indtjening i selskabet ikke været tilstrækkelig til at udbetale den restbetaling, andelsejerne som minimum forventer. Derfor har vi valgt at supplere restbetalingen med en helt ekstraordinær udbetaling fra den ufordelte egenkapital, da vi mener, det vil bidrage til at sikre de fremtidige tilførsler af slagtegrise, siger formand for Danish Crown, Asger Krogsgaard.

Fald over næsten hele linjen

Af Danish Crowns nøgletal fremgår det, at retsbetalingerne til andelshaverne samlet set er faldet fra 1,642 milliarder kroner i regnskabsåret 2021/22 til blot 789 millioner kroner i det nye regnskab. Egenkapitalen er faldet fra 7,7 milliarder kroner til 7,58 milliarder kroner nu.

Endelig er antallet af medarbejdere også faldet mærkbart, fra 25.796 sidste år til de nuværende 23.959.

For Niels Duedahl er det afgørende, at Danish Crown får genopbygget selskabets konkurrenceevne.

- Vi har allerede sat ind med en omfattende spare- og effektiviseringsplan, for vi skal som minimum matche vores danske konkurrenters afregning. Samtidig skal vi helst lykkes med at indsnævre afstanden til de tyske slagteriers notering. Det vil både gøre det mere attraktivt at fede grise op i Danmark og løfte andelsejernes tillid til Danish Crown som virksomhed, siger han.

Læs også