Producentforening glæder sig over Danish Crowns beslutning om at udvide antallet af slagtninger af hangrise, men havde gerne set den komme tidligere.
Danish Crowns beslutning om at udvide antallet af slagtninger af hangrise fra 450.000 til 1,2 millioner i forbindelse med et pilotprojekt vækker glæde hos producentforeningen Danske Svineproducenter. Det oplyser foreningen selv i en pressemeddelelse.
- Endelig blev vi hørt i sagen om at udvide antallet af slagtningerne af hangrise på Danish Crown, siger formanden for Landsforeningen af Danske Svineproducenter, Jeppe Bloch Nielsen.
Udvidelsen af slagtninger er en dyrevelfærdsmæssig forbedring, da grisene slipper for kastration. Som det er nu, bliver de fleste hangrise kastreret, når de er få dage gamle – et kirurgisk indgreb, som mange svineproducenter helst er fri for.
- Vi kan konstatere, at producentforeningens konstante pres på Danish Crown endelig har fået slagterigiganten til at indse, at kirurgiske indgreb på vores hangrise både kan og skal undgås, siger Jeppe Bloch Nielsen.
- Det er vigtigt for os at fravælge kastration, så dyrevelfærden forbedres. Samtidig giver det »licens to produce«. Når det samtidig giver en besparelse i produktionen, er det en længe tiltrængt vindersituation.
DC-topchef forventer fortsat kraftige fald i europæisk grisebestand
Bedre foderudnyttelse
Den besparelse, som formanden henviser til, relaterer sig til en bedre foderudnyttelse hos hangrisene. En hangris udleder ifølge Danish Crown i gennemsnit 20 kg mindre CO2 end en kastreret artsfælle. Netop klimaaspektet vækker kritik fra Danske Svineproducenter, der mener, at Danish Crown burde have udvidet sine hangriseslagtninger tidligere.
- Det er dog utroligt, at slagterigiganten først gav efter for presset, da et hangriseprojekt kunne bidrage positivt på bæredygtighedsregnskabet. Desuden kan man blive i tvivl om, hvor helhjertet slagteriet vil gå ind i projektet, da man allerede ved lanceringen i dag tager forbehold for omkostningerne og annoncerer et fradrag til leverandørerne. Det kunne være befriende, hvis de på forhånd ikke snakkede projektet ned, lyder det Jeppe Bloch Nielsen.
Hidtil har kødkoncernen i store træk holdt sig fra slagtning af hangrise, for der er risiko for »ornelugt« i kødet, når hangrisen ikke kastreres. Indtil nu har Danish Crowns frabedt sig kød fra hangrise af samme grund, oplyser koncernen. Men nu oplever man, at flere kunder er klar til at aftage kødet.
Problemerne med ornelugt skal således begrænses ved, at grisene sendes til slagtning, inden de er seks måneder.
Danish Crown kalder det et pilotprojekt, der potentielt kan komme til at omfatte alle hangrise, som slagtes i koncernen.
De første fra den nye pulje af hangrise ventes slagtet i sommeren 2023. Herefter skal projektet evalueres.