Fibernet med lysets hastighed
EnergiFyn oplever stor efterspørgsel på kapacitet og høj hastighed på internettet, ikke mindst efter coronaen. Det andelsejede forsyningsselskab vil sammen med lokale ildsjæle arbejde for fibernettets fortsatte udbredelse på landet og i byområder.
Den er kun på tykkelse med en murersnor. Men med dens helt ufattelige kapacitet og hastighed til at flytte data er lyslederkablet, eller i daglig tale fibernettet, blevet en uundværlig del af hverdagen, på linje med fornødenheder som lys, varme og drikkevand.
Det seneste års tid har coronaen bragt nødvendigheden af en hurtig dataforbindelse endnu mere ind i hverdagen, ikke mindst for de mange voksne og skolebørn, som har skullet arbejde hjemme.
Hos Fyns største udbyder af fibernetforbindelse, EnergiFyn, oplevede man en omkring 30 procent stigning i datatrafikken straks efter samfundsnedlukningen den 11. marts sidste år. Samtidig har der været markant større efterspørgsel og flere tilslutninger af fibernet i det andelsejede forsyningsselskabs store område, som tæller hele Fyn, dog med undtagelse af Middelfart, Kerteminde og Svendborg-området, som har deres egne forsyningsselskaber med fibernet.
Ubegrænset kapacitet
- Det høje niveau har holdt sig lige siden, og med fremtidens teknologier både i virksomheder og privatboliger går udviklingen indenfor fibernet kun en vej, understreger EnergiFyns bredbåndsdirektør Carsten Nedergaard Hansen, mens han viser den ultratynde ledning, det hele handler om.
- Det er kun sendeudstyret i begge ender af ledningen, som sætter begrænsningen. Denne isolerede glas-ledning sender med lysets hastighed uden afstands- og kapacitetsbegrænsninger, så derfor er det nuværende tilbud om 1.000 Mbit down- og upload en smal sag. Kapaciteten er tusinde af gange større, og derfor denne stabile og hurtigere løsning med dedikeret fiber til hver husstand, som garanterer samme hastighed uanset belastningen, helt anderledes fremtidssikret i forhold til de øvrige internetforbindelser som telefonkabler, kabel-tv eller trådløst fra antennemaster, påpeger han.
Fuldt booket
EnergiFyn har derfor stor efterspørgsel på fibernet fra selskabets område med i alt 210.000 husstande (læs: andelshavere). Det gælder både fra landområder med dårlig netdækning men også fra større byer med kabel-tv.
Carsten Nedergaard Hansen oplyser, at tæt ved 90.000 husstande er tilsluttet fibernettet fra EnergiFyn, og produktionskapaciteten for nye tilslutninger er fuldt booked op i år, og stort set også i 2022.
Som eksempel nævner bredbåndsdirektøren sin hjemby Assens, hvor det eksisterende antennekabel nu erstattes af fibernet. Også på landet er der gang i flere projekter, som i nogle tilfælde er støttet af Statens bredbåndspulje.
Lokale ildsjæle
- I år er de i alt 100 millioner kroner på landsplan især tilgodeset større byer med flere hundrede husstande. Ud af 14 mindre fynske projekter i områder med dårlig dækning blev der i 2020 desværre kun givet et enkelt tilsagn fra bredbåndspuljen, hvor udvælgelsen sker efter en pointskala. I indeværende år har vi dog en forvisning om, at flere små projekter kan komme i spil, siger EnergiFyn-direktøren og opfordrer derfor lokale ildsjæle om at søge tilskudsmuligheden.
- Derfor er det om at kæmpe for sagen og være villige til at investere i tid og penge. Det samme gør vi, understreger Carsten Nedergaard Hansen og nævner, at tilbagebetalingstiden for fibernet-etableringen er omkring 20 år.
Han tilføjer, at EnergiFyn forventer i fremtiden at investere endnu mere i fibernettet, både til glæde og gavn for andelshaverne.