Kig kun efter symptomerne hos medarbejderne

Man skal ikke længere bekymre sig om, hvem der har været i kontakt med en corona-smittet. Kun medarbejdere med tydelige symptomer skal sendes hjem, og kan komme igen, når de er friske.

Hvis medarbejderen er syg med symptomer på Covid 19, skal han sendes hjem og kan komme tilbage, når han igen er frisk. De medarbejdere, der har været i kontakt med ham, kan uden problemer arbejde videre.

Sådan vurderer specialkonsulent i sundhed og produktion hos Seges, Peter Raundal, situationen, efter regeringen har indstillet sine karantæneregler og nu udelukkende fokuserer på symptomer.

- Man har droppet inddæmningsstrategien, så nu er det kun dem, der hoster og har influenza-symptomer, der skal sendes hjem, forklarer specialkonsulenten.

Et corona-udbrud på bedriften betyder derfor heller ikke yderligere tiltag i forhold til dem, der afhenter mælk eller grise.

- Man skal tage de forholdsregler, Sundhedsstyrelsen i forvejen anbefaler. Sprit af, hold afstand, undgå så vidt muligt at samles i større flokke og så videre. Men der er ikke yderligere tiltag i forhold til de udefrakommende folk, der nødvendigvis vil komme på bedriften, siger Peter Raundal.

- Man har droppet inddæmningsstrategien, så nu er det kun dem, der hoster og har influenza-symptomer, der skal sendes hjem, forklarer specialkonsulenten.

Peter Raundal, specialkonsulent, sundhed og produktion, Seges

Tjek op på procedurerne

Med karantænereglerne ude af spillet, risikerer landmanden ikke længere at miste en flok medarbejdere, som måske slet ikke er inficerede. Samtidig vil de fleste virus-ramte medarbejdere forhåbentlig være friske igen i løbet af en halv til en hel uge.

Alligevel er der al mulig grund til at minimere risikoen for smitte, påminder Peter Raundal.

- Det er en lejlighed til at tjekke op på procedurerne. Måske skal man bruge handsker lidt oftere, og måske skal man i større grad skifte dem ud end man eller gør, siger han.

- På større bedrifter er medarbejderne ofte sektionsopdelt. Nogle arbejder med ungdyrene, nogle i kostalden og så videre. Det gælder om at holde medarbejderne adskilt så vidt muligt, og kun blande dem, hvis man virkelig står i en krisesituation, hvor halvdelen af medarbejderne er syge, og man bare skal igennem på bedst mulige vis.

- Derfor vil et godt råd også være at holde pauser forskudt, så alle ikke sidder i frokoststuen på samme tid, selvom det måske er det, man er vant til, siger specialkonsulenten, som opfordrer til at gøre ekstra meget ud af rengøringen i eksempelvis malkestalden i disse dage.

- På mange bedrifter er der to måske tre malkehold, og selvom man selvfølgelig altid gør rent imellem malkningerne, så er der også nogle steder, man formentlig springer lidt let henover i hverdagen. Dem er det vigtigt at komme godt omkring nu og få rengjort og sprittet af. Især de ting, som alle rører ved – håndtaget på vognen med klude i malkegraven for eksempel.

Tager selv forholdsregler

Hos Seges har man oprettet en hjemmeside med fakta og gode råd om coronavirus, og man tager også sine egne forholdsregler i forhold til at mindske smittefaren.

- Vi prøver at dele opgaverne op og se, hvad vi kan løse hjemmefra. I forhold til besætningsbesøg fortsætter med de ting, der er startet op, mens vi udsætter de nye ting, der var planlagt i disse dage, fortæller Peter Raundal.

christian@landbrugnord.dk
telefon +45 61 20 96 68

Læs også