bannerPos

Alle vil landbrugets vej – men i vidt forskellige retninger

Omkring 200 var mødt op til debatmødet i Horsens, der var arrangeret af Elevforeningen Bygholm, og blev holdt i kantinen på Bygholm Landbrugsskole. Foto: John Ankersen

AF: JOHN ANKERSEN

REDAKTØR, LANDBRUGSYD
22-06-2019 10:59
Debatmøde i Horsens om fremtidens fødevarer – med repræsentanter fra landbruget, miljøorganisationer og fødevareerhvervet – viste mange forskellige retninger for fremtidens landbrug og fødevareproduktion. Især kød- kontra planteproduktion blev et omdrejningspunkt i debatten.

Er der en fremtid for dansk landbrug og fødevareproduktion?

Sådan lød indgangsspørgsmålet ved et debatmøde torsdag aften på Bygholm Landbrugsskole, hvor Elevforeningen Bygholm, havde inviteret repræsentanter fra både landbrugsorganisationer, miljøorganisationer og fødevareerhvervet til en paneldebat omkring fremtidens danske landbrug.

Det hele blev ledet af en kendt ordstyrer i form af DR-journalisten og tv-værten Clement Kjersgaard

Paneldeltagerne – Landbrug & Fødevarer, Bæredygtigt Landbrug, Arla, Dansk Vegetarisk Forening, Greenpeace, Tænketanke Frej, indehaver af Gram Slot, Svend Brodersen, og Danmarks Naturfredningsforening – alle kunne klart svare »ja« til spørgsmålet – for flere af parterne dog efterfulgt af et »men«..

For mens man både hos Landbrug & Fødevarer og Bæredygtigt Landbrug ser landbruget som en del af løsningen omkring klima og miljø, afslørede debatmødet, at man hos både Greenpeace, Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Vegetarisk Forening, ser landbruget som en del af problemet – i hvert fald i erhvervets nuværende form.

Sidstnævnte gruppe så gerne at mere landbrugsjord blev taget ud af drift til fordel for natur, samtidig med at det resterende landbrug lagde om fra animalsk til vegetabilsk produktion.

Kød koster klima

Det var ikke mindst den store danske produktion af svin, samt kvægholdet i forbindelse med mejeriprodukter, der især kom i fokus under debatten.

-  90 procent af det, der produceret bliver eksporteret. Lad en fond købe konkursramte landbrug med kvæg og svin og plant i stedet, lød opfordringen fra Kristian Slot, landbrugspolitisk rådgiver, Greenpeace.

-  Men flytter kødproduktionen så ikke bare til andre lande, ville Clement Kjersgaard vide.

 - Nej, for andre lande skal også reducere deres klimabelastning, lød svaret fra Kristian Sloth, hvorefter Clement Kjersgaard påmindede ham et land som USA, hvor præsidenten har trukket sig fra alt hvad der hedder klima-aftaler.

- Der er jo ingen global konsensus på området, konstaterede Clement Kjersgaard.

Mere dansk kød

I den anden ende af skalaen ved debatmødet var Bæredygtigt Landbrug, og her ser landmand og bestyrelsesmedlem Peter Kiær ingen grund til at begrænse dansk landbrugsproduktion af kød, tvært imod:

-  Det er en global ting med udbud og efterspørgsel. Faktisk burde vi producere mere i Danmark, da vi er mere klimavenlige end andre lande på området, konstaterede Peter Kiær.

Og heller ikke hos Landbrug & Fødevarer vækker ønsket om mindre dansk landbrugsproduktion af kød og mælk gehør.

-  Jeg bliver helt ked af at høre, at det for mange kun handler om at begrænse og skære ned i landbruget. Vi kan lave løsningerne for dansk landbrug i fremtiden – også i forbindelse med klimaet, lød det fra Christian Hüttemeier, der er kommunikationsdirektør i Landbrug & Fødevarer,

Han lagde samtidig ikke skjul på, at han bestemt ikke kan se nogen som helst mulighed i at halvere kødproduktionen i Danmark, sådan som flere miljøorganisationer og enkelte politikere har talt for.

- Det er måske lidt naivt set i lyset af at flere og flere mennesker i verden træder ud af fattigdom – så kødforbruget går kun en vej – op, konstaterede Christian Hüttemeier.

Kød er på vej ud

-  Dansk Landbrug har en fremtid, men er i ubalance nu, lød det fra Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening, der mener ud fra de tendenser og medlemstilgange han ser til foreninger som hans, at kød generelt er på vej ud.

-  Bæredygtigheds-trenden har givet vind i sejlene, og jeg glæder mig til flere bælgfrugter fra danske landmænd i form af ærter, linser og bønner, konstaterede Rune-Christoffer Dragsdahl, der generelt mener at den frugtbare landbrugsjord bør bruges til afgrøder til mennesker, mens den ufrugtbare så kan bruges til dyr.

Omkring 200 var mødt op til debatmødet i Horsens, der blev holdt på Bygholm Landbrugsskole.

Komplicerede regler for unge i landbruget

Generelt må børn under 18 år ikke beskæftige sig farlige maskiner. Patriotisk Selskab beskriver nogle af de mange regler for børn og unge i landbruget.

Sodødeligheden blev sænket med 35 procent

For at bringe sin besætnings sodødelighed ned har Hans Christian Carstensen ændret praksis, så der er indført mere overvågning af søerne. Det har været med til at sænke dødeligheden 35 procent inden for de seneste tre år.

Hold på søerne og få en nem merindtjening

Beregninger fra Velas svinekonsulenter viser, at der kan være en fortjeneste på 180-280.000 kr. om året ved at øge overlevelsen af søer med fem procent.

Russisk hvedeproduktion nedskrives

Efterhånden som den russiske hvedehøst skrider frem, har det vist sig, at udbytterne i år ikke bliver så gode, som tidligere forventet. Derfor nedskriver det russiske konsulentbureau Sovecon nu den samlede russiske hvedeproduktion for 2020.

Kommer olieprisen nogensinde op igen?

Olieprisen har fundet sig et mere stabilt leje efter måneder med voldsomme udsving. Set i forhold til februar måned, så er olieprisen dog stadig lav, og det er nu spørgsmålet, om vi nogensinde igen vil se en oliepris på niveauerne fra før coronakrisen.

Frøgræshøsten udfordret af vejret

Regn har udfordret i engrapgræs, og blæst har kostet tab i rødsvingel

- Med den nye aftale vil vi sikre sukkerroerne i Danmark

Troels Frandsen er ny formand for de cirka 850 sukkerroedyrkende landmænd, der de seneste år har skulle omstille sig fra faste kvoter til det frie marked. – Nu har vi netop indgået en fornyet aftale med Nordic Sugar, der skal medvirke til at sikre den fortsatte sukkerroedyrkning i Danmark, fastslår han.
Side 1 af 1876 (37510 artikler)Prev1234567187418751876Next