Lad os vise, hvad vi kan
Corona-krisen giver problemer for elever med boglige udfordringer.
Af Frederik Fæster, Torslundevej 56, 4520 Svinninge og Anton Petersen, Vanløsevej 26a, 4296 Nyrup
DEBATINDLÆG I disse tider, hvor vi er hjemme på grund af corona-krisen, får vi virkelig kamp til stregen. For hvordan kommer vi videre i praktik i vores uddannelse som landmand eller maskinfører?
Stopprøver om syre og baser, forståelse om pH i de forskellige jordtyper m.m., og hvis vi ikke kan forstå det – ryger vi ud og kan få lov at prøve igen til sommer eller til næste år.
Vi går på GF2 (grundforløb, red.), og det kniber med at følge undervisningen over teams, chat, mail eller Facebook. Vi er vant til at have støtte i timerne, men er henlagt til os selv. Skolen siger, de gerne vil støtte, og de prøver, men det er jo svært gennem en skærm.
Vi er friske drenge, som intet andet ønsker sig end at komme ud og arbejde i landbruget, køre traktor, passe dyr. Men vores drøm kan brase sammen, langt inden vi får lov til at prøve den fysiske del af arbejdet på grund af stopprøver.
Vi siger ikke, der ikke skal være prøver, men man burde se på, hvordan vi elever, der er meget bogligt udfordret, kunne gennemføre GF2, hvis man tog alle karaktererne, lagde dem sammen og dividerede med fagene. Det er tit sådan, at os som ikke er bogligt stærke, tit er stærke på det praktiske.
Debat skal i gang nu
Vi har lavet en rundspørge hos 15 landmænd i vores område, og de mener, at elever skulle være bedre klædt på til den praktiske del, når de kommer ud.
Det er simple ting, som at skifte smørenipler, svejse, holde rigtigt på værktøjet, holde orden i et værksted, prøve at flytte dyr, øremærke dyr m.m. Ja, meget simple ting, der ville hjælpe os godt i gang på praktikstederne, men nej hellere lave stopprøver på grunduddannelsen!
Vi mener, at denne debat skal i gang nu, da I har mistet og vil miste for mange af os unge mennesker til andre erhverv.
Vi har hørt om skoler i Storbritannien, som har taget elever ind, der havde det svært bogligt, men som blev gjort til gode landbrugselever efter et år på skolen, hvor der var 80 procent praktik og 20 procent teori.
Og ja, vi ved godt, at I mangler dygtige danske driftsledere, men de kommer kun til jer, hvis I får flere danske elever ud på jeres gårde og prøve kræfter med virkeligheden. Ikke ved at dumpe dem på GF2.
Vi har fået lidt hjælp til teksten her, da vi ikke er så gode til at formulere os. Vi håber, der er andre, der vil være med til at tage debatten op.
Med håb om dispensation for stopprøver her i corona-tiden. Lad os nu vise, hvad vi kan.
Forkortet af redaktionen