Ved årsskiftet siger landmand Bent Georgsen og konen Dorte farvel til deres nuværende gård. Den er blevet solgt til nabogården for godt 20 millioner kroner.
Ved årsskiftet får Bent Georgsens gård på Møllekrogvej 1 i Kollemorten øst for Give ny ejer. Han har solgt den 113 hektar store gård til nabogården, og det er der en naturlig forklaring på.
- Det er egentlig ikke så mange overvejelser, jeg har haft omkring det. Det kom lidt i stand, fordi at jeg kunne høre på Hedegaarden (der ejer nabogården, red.), at de manglede jord, siger Bent Georgsen og fortsætter:
- Jeg snakkede lidt frem og tilbage med dem, og så kom jeg til at sige, at de da kunne købe mit. Og det var Morten Jacobsen fra Hedegaarden faktisk interesseret i, og så gik det egentlig rimelig stærkt, siger landmanden.
Den 62-årige landmand har haft produktion af slagtesvin siden 1988, med 9.000 slagtesvin om året, og planteavl på de 113 hektar. Men hvorfor så stoppe nu?
- Som jeg før har sagt, er det klart, at en stigende rente og en kommende CO2-afgift er altså en kæmpe belastning på en bedrift af den størrelse her. For hvis der skal store investeringer til i miljø og klima, så magter økonomien på et landbrug som mit det ikke, siger Bent Georgsen.
Kan gå i to retninger
For i fremtiden vil strukturudviklingen betyde, at størrelsen på bedrifter kan gå i to retninger, peger han på.
- Jeg tror, at man i fremtiden enten skal ned i hobbylandbrugsstørrelse, eller også kommer der nogle rigtig store enheder. Men jeg håber heller ikke, at landet bliver affolket, altså ude i de landlige områder. Jeg håber, at der er mennesker der stadig gider at bo på en landejendom, siger landmanden.
Og der er også noget økonomi at tage hensyn til. Som svineproducent har Bent Georgsen også mærket, at vilkårene ikke har været så gode på det sidste. Han havde i en lang årrække slagtesvin på gården.
- Det havde jeg fra 1988 og så indtil nu her omkring den 1. maj, hvor jeg har leveret til Danish Crown. Sidste år stod staldene godt nok tomme, fordi bytteforholdet mellem svinekødet og kornet var så elendigt, at det var en bedre forretning for os bare at sælge kornet, siger han og fortsætter:
- Og det gjorde jeg så sidste år. Og så kørte vi godt nok to hold grise igennem sidste år og så frem til 1. maj. Og det var så det, siger Bent Georgsen.
Vil ikke undvære landet
Salget af gården, der er solgt for godt 20 millioner kroner, er kulminationen på en omskiftelig periode i hans liv som landmand og svineproducent. Men det har Bent Georgsen egentlig ikke haft så store udfordringer med, fortæller han.
- Fra jeg startede i 87 og så til nu, er det jo kæmpe omvæltninger, der er sket. Så det er måske derfor, at man har så nemt ved det, for vi har jo været igennem rigtig mange omvæltninger i flere år. Men det er da klart, at det fremover bliver en anden tilværelse, siger han.
Men den kommer fortsat til at foregå på landet sammen med konen Dorte. Og det har været vigtigt for parret.
- Det har været meget vigtigt. Og det har Dorte også bakket op om. Altså, vi kunne godt have flyttet i parcelhus, hvis det var, men jeg ved bare, at jeg helst skal have et værksted, som jeg kan komme ud i. Jeg skal helst have lidt albuerum, fordi det har jeg altid været vant til, siger Bent Georgsen og fortsætter:
- Så jeg ville have det frygtelig træls hvis jeg skulle bo i et parcelhus. Det er jeg ikke klar til. Nu har jeg så købt naboejendommen på 20 hektar, og den vi skal så til at renovere nu her, siger han.
Nok at se til
Parret overtager naboejendommen den 1. december, og der er nok at se til til den tid, afslører han.
- Det er jo en total renovering af stuehuset, der skal ske. Vi skal have væltet lidt bygninger og renovere nogle udbygninger, så jeg kan have lidt maskiner derovre. Så jeg flytter egentlig virksomheden derover, siger landmanden.
Og derfra skal noget af den nuværende drift så fortsættes fra.
- De forpagtninger, jeg har nu, der er på omkring 200 hektar, kører videre ind til videre. Om det er et eller to år mere, det ved jeg ikke helt endnu. Lige nu, i markplanen for 2024, der bytter jeg faktisk noget jord med Hedegaarden, lyder det fra Bent Georgsen.