Farvel til jernmarker?: Aagaard trækker i land på grønne energiambitioner

Regeringens ambitioner om at Danmark skulle levere 5,3 gigawatt grøn energi fra solceller og vindmøller var skudt langt over målet, erkender Klima- og energiminister Lars Aagaard (M).

Der er godkendt planer om at anlægge 50 nye solcellleparker i Danmark frem mod 2030. Arkivfoto

Det kommer ikke til at holde i virkelighedens verden. Sådan lyder det nu i et interview med Finans.dk.

Afsenderen er klima- og energiminister Lars Aagaard (M), og det, der ikke holder, er det, som Danmark ellers har lovet andre lande, nemlig at Danmark ville ottedoble elproduktionen fra havvindmøller, og til sammen bidrage med 5,3 gigawatt energi. Nok til at levere strøm til 5 millioner husstande inden 2030.

I december kollapsede planerne om et gigantisk havvindmølleudbud, fordi ingen var interesserede i at byde på projektet, på de vilkår der var sat op, nemlig markedsvilkår. Og det har sat en streg i regningen for Aagaard.

- Hvis jeg sender mine børn ind i slikbutikken og siger, at de kan tage alle de Piratos, som de vil uden at betale, så fylder de jo lommerne. Det skal man huske, når støttefrihed er en præmis. Den kan ikke ses uafhængigt af ambitionerne og tidslinjen, siger Aagaard malerisk til mediet.

Også færre solceller?

Han tilføjer, at regeringen heller ikke længere vil stå på mål for en firedobling af bidrag af grøn strøm fra vindmøller på det åbne land og solceller. Den målsætning har ellers været med til at skubbe til de mange planer landet over om at oprette solcelleparker.

De nye toner er vand på Steffen Damsgaards mølle. Formanden for Landdistrikterns Fællesråd siger i et interview med Jyllands-Posten, at mange i landdistrikterne vil være lettede over at nogle planer i deres nærområde nok ikke bliver til noget alligevel.

- Det vil give mere fokus på, at skal man sige ja til et projekt, så skal der vitterligt også være nogle fordele for lokalsamfundet og en ordentlig kompensation. Der skal være nogle udviklingsperspektiver, siger Steffen Damgaard til avisen.

Med en firedobling af energiproduktionen på land ville der i 2030 efter de oprindelige planer kunne opbygges en produktionskapacitet på 20 gigawatt, men det mål er ikke kun blevet kritiseret politisk, men også af flere eksperter.

Tæt på 2030-behovet

Der er ifølge Jyllands-Posten blevet godkendt planer om cirka 50 nye solcelleparter i Danmark, og det vil betyde en forøgelse af produktionen fra de nuværende 3,7 gigawatt til 9 gigawatt, hvilket er tæt på det behov, der flere gange er blevet nævnt af analytikere.

I interviewet med Finans nægter Lars Aagaard at kalde sin kursændring for et politisk nederlag ubetinget.

- Man kan godt kalde det et nederlag. Men man kan også kalde det ledelse. Når nu vilkårene har ændret sig, er vi gået i værkstedet for at finde nye politiske svar, siger ministeren og tilføjer, at det blandt andet indebærer statsstøtte til op mod 3 GW havvindmøller i Nordsøen.

Læs også