Midt i helligdagene i påsken – og måske mellem et par påskefrokoster –
var der igen i år mulighed for at besøge
fåreavlere over hele landet, der påskelørdag slog stalddørene op til Fårets Dag.
12 sjællandske fåreavlere – tre mere end sidste år – bød i den anledning indenfor, og som altid tiltrak det især mange børnefamilier, der valgte at trodse en blæsende kold forårsvind.
Inge Broms Lorentzen og Rune Lorentzen er blandt de fåreavlere, der holder påsketraditionen i hævd og holdt åbent hus på Rosengården nær Tybjerglille mellem Næstved og Ringsted.

Tre vidt forskellige racer

Parret har tre forskellige fåreracer, og gæs-
terne kunne således stifte bekendtskab med både dansk leicester, som er Danmarks største kødfår, quessant, der omvendt er verdens mindste, og gotlandske pelsfår, der rent størrelsesmæssigt ligger midt imellem.
- Vi begyndte med gotlandske pelsfår i 2002, og den race var vi så haft siden. Efterfølgende valgte vi så at udvide besætningen med først dansk leicester og siden quessant, fortæller Rune Lorentzen, mens han viser rundt i stalden.
Han oplyser videre, at parret også krydser racerne. Med en gotlandsk vædder og dansk leicester får man det krøllede fra den gotlandske race og det hvide fra dansk
leicester. Det giver et lidt anderledes skind, som mange synes godt om.

Ekstra meget opmærksom

Den yngste beboer i stalden – blot otte dage gammel – var netop en krydsning mellem de to racer, og det lille lam fik selvfølgelig ekstra meget opmærksom. Starten på livet var dog ikke den bedste. Lammet så dagens lys tre uger for tidligt, og tilmed var moderen ikke i stand til at give mælk.
 - Det er derfor blevet et flaskelam, men nu går det heldigvis rigtig godt. Den tager fint på i vægt, forklarer Rune Lorentzen, som tilføjer, at der er flere lam på vej. Og han håber selvfølgelig, de kommende »familieforøgelser« forløber mere planmæssigt.
- Vi har foreløbig fået fem lam i år og har nu i alt 30 dyr fordelt på de tre forskellige racer, fortæller han videre og byder samtidig velkommen til en ny børnefamilie, der har fundet vej til Rosengården, som de seneste fem-seks år har været en fast del af Fårets Dag.
Parret skønner, at der normalt er omkring 100 besøgende, og mange af gæsterne sluttede besøget i den lille bjælkehytte, hvor Inge Broms Lorentzen bød på kaffe, te og hjemmebag, ligesom der var mulighed for at købe skind- og uldprodukter.