Jydsk Tagmaling I/S fra Farsø har 170 vask om året i fjerkræhuse. Lige nu fordeler de sig på fire forskellige producenter, som tilsammen har omkring 20 huse.

Efter hver rotation skal husene vaskes, en ting som tidligere foregik på helt almindelig vis med et par mand i stalden med hver sin spuler.

Sådan foregår det ikke mere i Farsø-firmaet, for indehaverne Anders Bo Larsen og Lasse Søndergaard Jensen har netop taget deres nye vaskerobot i brug – en ProCleaner P200 fra Washpower.

- Det er blevet nemmere, kvaliteten højere og har givet os et helt andet flow, fortæller Anders Bo Larsen, efter få dage med den nye robot som en del af medarbejderstaben.

En mand kan vaske et hus alene

Vaskerobotten kan vaske lofter, gavle, vægge og gulve.

Den kan i princippet ikke noget som en mand med en vandspuler ikke kan, til gengæld kan den køre, præcis når det passer ind, oftest i de tidlige morgentimer. Og den kan have vasket lofterne og sat resten af stalden i blød, indtil en medarbejder møder ind om morgenen og vasker færdig.

- Selvfølgelig sparer den os tid og sikrer en høj kvalitet, men det der betyder mest er egentlig, at den får sat stalden i blød. Det gør arbejdet efterfølgende lettere, og samtidig sikrer den et helt andet flow i hverdagen og gør, at en mand kan vaske en stald alene, forklarer Ander Bo Larsen.

Vaskerobotten skal køres ind i kyllingehuset, tilkobles vand og strøm, og med et tryk på en knap starter den.

Individuel vask i hver stald

På slangerullen er 130 meter slange. Robotten kan vaske helt ud på 12 meters afstand i 360 graders vinkel, så både lofter, gavle, vægge og gulve bliver vasket.

- Man indstiller hastigheden, vaskevinklen og dysehastighed for det enkelte kyllingehus. Der kan være nogle steder, hvor det kan være en fordel, at den tager farten af og ændrer vinkel, og andre steder hvor den sagtens kan køre hurtigere, uden at det går ud over kvaliteten, forklarer Mogens Vestergaard, som er salgskonsulent ved Washpower.

Oplysningerne indtastes på en touchscreen på vaskerobotten, som også skal kende kyllingehusets længde og bredde. Det gøres, inden vaskerobotten sættes i gang i et kyllingehus første gang. Indstillingen gemmes, og når vaskerobotten kommer igen nogle uger efter, er det blot at finde sit program.

- Man kan løbende foretage ændringer. Der kan være steder i stalden, hvor det kan være en fordel at tage specielle hensyn til fart og dysevinkel, blandt andet i vanskelige hjørner, forklarer Mogens Vestergaard.

Kan trække spuleslange

Når man selv går og vasker inventaret og vægge efterfølgende, kan man vælge at montere sin slange på vaskerobotten og lade den trække slangen for sig.

- Nogle går og slæber på en slange på 60 meter. Ved at koble slangen på robotten, er det vaskerobotten, som står for slangeindtrækket, forklarer Mogens Vestergaard.

Skulle ens telefon ringe eller andet, som kræver, at man stopper, kan man på vaskerobotten enten stoppe for vandindtaget, slangeindtrækket eller begge dele.

400 liter buffertank

Vaskerobotten har en buffertank på 400 liter, som skal sikre et optimalt vaskeflow.

- Den bruger op til 70 liter vand i minuttet, og hvis man er et sted, hvor der måske kun er 50 liter vand til rådighed supplerer den med vandet fra buffertanken. Når buffertanken er næsten tom, stopper vaskerobotten af sig selv og starter igen, når buffertanken er fyldt op, forklarer Mogens Vestergaard.

Inden vaskerobotten når til porten og er færdig, stopper den for vandindtaget og vasker færdig med vandet fra buffertanken, så robotten er så tæt på tom som muligt, når en vask er færdig.

Vaskerobotten vejer omkring 800 kilo, når den er tom, og er udstyret med bundpropper, så eventuelt overskydende vand let kan ledes væk.

Monteret på trailer

Vaskerobotten er i dette tilfælde monteret på en trailer, så Anders og Lasse nemt kan fragte den rundt mellem deres kunder.

Typisk om eftermiddagen sætter de den ind i en tom stald, tilkobler vand og strøm og holder fyraften. Alt imens har robotten fået besked på, hvornår den skal køre ned mod den modsatte gavl, tænde for vandet og køre op mod udgangspunktet, mens den vasker.

Wash Power har leveret tre vaskerobotter. En I Frankrig, denne ved Jydsk Tagmaling og en på Fyn.

- Vi har oplevet en stor efterspørgsel og måske også større end vi havde regnet med. Der er især stor interesse for den fra udlandet, men denne er også den eneste jeg kender til af sin slags. Vi håber at kommer til at sælge mellem 5-8 vaskerobotter om året, siger Mogens Vestergaard og fortæller at tiden lige nu måske også giver lidt medvind for salget.

- Lige nu oplever flere svineproducenter, at det er svært af finde folk til at vaske, og det begynder vi også høre er en udfordring i fjerkræbranchen og robotvaskeren er jo i princippet fuldstændig ligeglad med, hvor den kører henne, siger han.

Det har Jydsk Tagmaling allerede udnyttet og brugt den til at vaske en industrihal.

- Jeg kunne godt forestille mig, at vi også vil prøve den af i kvægstalde, fortæller Anders Bo Larsen, om robotten, som lige nu kører i en fem ugers turnus – fire uger på fuldtid i kyllingehuse og en uges fri – alt på fast pris afhængig af husets størrelse og udformning.

Vaskerobotten har kostet 175.000 kroner plus trailer.

 

- Selvfølgelig sparer den os tid og sikrer en høj kvalitet, men det der betyder mest er egentlig, at den får sat stalden i blød. Det gør arbejdet efterfølgende lettere, og samtidig sikrer den et helt andet flow i hverdagen og gør, at en mand kan vaske en stald alene

Ander Bo Larsen, medindehaver af Jydsk Tagmaling I/S