Fødevarestyrelsen: Øget risiko for fugleinfluenza ved samhandel
Fødevarestyrelsen vurderer, at risikoen for smitte med højpatogen fugleinfluenza ved samhandel med fjerkræ er øget. Derfor vil styrelsen nu tjekke rengøringen og desinfektionen af fjerkræbiler, der bruges til at transportere fjerkræ.

Fødevarestyrelsen vurderer, at den samlede risiko for smitte med HPAI til dansk fjerkræ gennem samhandel er øget fra meget lav til lav. Arkivfoto
Fødevarestyrelsen har hævet trusselsniveauet for smitte med højpatogen fugleinfluenza ved samhandel med fjerkræ.
Det betyder, at styrelsen nu vil tjekke rengøringen og desinfektionen af fjerkræbiler, der bruges til at transportere fjerkræ. Det kommer til at ske via stikprøvekontroller.
- Baseret på fundene i fjerkræbesætninger i Europa og i Danmark vurderer Fødevarestyrelsen, at den samlede risiko for smitte med HPAI til dansk fjerkræ gennem samhandel er forhøjet. Trusselsniveauet ændres derfor fra meget lav til lav, skriver styrelsen i en meddelelse.
I meddelelsen skriver styrelsen, at der pr. 27. november er rapporteret om i alt 33 udbrud af højpatogen fugleinfluenza (HPAI) i flere fjerkræbesætninger i Nederlandene, Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Sverige, Kroatien, Polen, Belgien og Danmark i november måned.
- De fleste tilfælde er H5N8. I to tilfælde er der konstateret H5N5. Udbruddene ses i både hobbybesætninger og erhvervsfjerkæbesætninger, skriver styrelsen.
Også i vildtfugle
Siden trusselsvurderingen den 5. november er der ligeledes rapporteret om vildfugle med HPAI i endnu flere lande inklusiv Danmark.
- Der er konstateret HPAI H5N8, H5N5 og H5N1. Langt størstedelen er af typen H5N8, skriver styrelsen, der på den baggrund vurderer, at der fortsat er høj risiko for smitte med HPAI til dansk fjerkræ fra vildfugle.
Det betyder, at de danske fjerkræproducenter fortsat skal indelukke/overdække fjerkræ og andre fugle i fangenskab, ligesom der er forbud mod samlinger (dyrskuer, markeder, konkurrencer, mv.) af fjerkræ og andre fugle i fangenskab.
Der er ikke rapporteret om smitte til mennesker med disse typer fugleinfluenza, og risikoen for en smitteoverførsel til befolkningen generelt er ifølge det europæiske fødevaresikkerhedsagentur EFSA meget lav.
Krav
Fødevarestyrelsen gør endvidere opmærksom på følgende obligatoriske krav:
Fjerkræ skal fodres og vandes under tag. Ænder og gæs skal holdes fysisk adskilt fra andet fjerkræ. Er der tegn på sygdom hos fjerkræet, skal en dyrlæge straks kontaktes. Desuden anbefaler Fødevarestyrelsen, at man inden et besøg i en fjerkræbesætning ikke bør have været i kontakt med fjerkræ i udlandet inden for de seneste 48 timer, da man kan medbringe fjerkræsygdomme fra udlandet.
- Husk altid at vaske fodtøj og eventuelt skifte tøj, inden du går ind til dit fjerkræ, lyder det fra styrelsen.
mip