Bæredygtigt Landbrug: Klar til nye retsopgør om gødning

Foreningen finder sig ikke i, at offentligheden vildledes, og erhvervet overreguleres – lød det forleden på den digitale generalforsamling

Bæredygtigt Landbrug er klar til flere retsopgør, lød et af budskaberne fra den afgående formand Flemming Fuglede på foreningens generalforsamling online forleden.

Når offentligheden misinformeres om, at udledningen af nitrat til de danske kyster er hovedårsagen til, at miljøforbedringer ikke kommer hurtigt nok – er der brug for, at Bæredygtigt Landbrug fører retssager. Og det gør vi så”.

Så kontant var meldingen fra Bæredygtigt Landbrugs formand Flemming Fuglede Jørgensen, da han onsdag eftermiddag aflagde beretning på foreningens generalforsamling – der på grund af coronasituationen fandt sted digitalt.

Flemming Fuglede Jørgensen ridsede op, hvordan Bæredygtigt Landbrug i øjeblikket har gang i retssager om bl.a. JB-11-jord, udnyttelse af husdyrgødning, efterafgrøder og paragraf 3-restriktioner. Formanden forklarede, at der tidligere var én gødskningslov og nogle få vandplaner at forholde sig til, hvor det i dag er mellem 20 og 30 love og bekendtgørelser, der implementerer hver sin lille del af gødnings-restriktionerne.

- På den måde gør både Miljøministeriet og Fødevareministeriet vores verden mere og mere kompliceret. Det må vi forholde os til. Og Bæredygtigt Landbrug kommer til at forfølge hvert et spor. I det seneste år har det betydet, at vi fører flere sylespidse retssager omkring enkelt-elementer, der alle har til formål at tage gødningen fra os, lød det fra Flemming Fuglede Jørgensen – der også berørte emner som minkskandale, traktordemonstrationer, klima, vandmiljø og spildevand i sin beretning.

Læs også