Mangel på fyringshalm til næste sæson

Flere halmvarmeværker har ikke fået nok halm på kontrakt til 2018/2019, og det har fået leverandørforening til at invitere til møde.

Formanden for Østlige Øers Halmleverandørforening, Karl Johan 
Thomasen, lægger op til dialog med halmvarmeværkerne. Foto: Erik Hansen
- Vi må konstatere, at der er flere halmvarmeværker, der ved sidste licitationsrunde ikke fik nok halm ind til fyringssæsonen 2018/2019. Med baggrund i det indbyder vi derfor til et møde, så vi kan finde ud af, hvad der er årsagen, men også for at få en god snak om, hvad kan vi gøre for at sikre halm til værkerne, så forbrugerne ikke kommer til at sidde og fryse næste vinter.
Det siger formanden for Østlige Øers Halmleverandørforening, Karl Johan Thomasen, Trælløse nær Herlufmagle ved Næstved, der samtidig lægger op til dialog med halmvarmeværkerne.
- Vi har haft møder med varmeværkerne og kan konstatere, at de har ikke fået tilbudt halm nok i forhold til licitationen i januar. Jeg kan derfor ikke lade være med at spørge, hvad årsagen er til det?
Karl Johan Thomasen fortsætter: Kan det være, fordi prisen gennem flere år har været for lav, eller er det med baggrund i det våde efterår 2017?
 

Måske tid til ny prisaftale

- Jeg både tænker og håber, at varmeværkerne er indstillet på at betale en bedre pris, end den vi har set de senere år.
Karl Johan Thomasen begrunder sine tanker med, at varmeværkerne skal være sikre på at få den halm, de skal bruge, alternativt skal de se, om de kan fyre med flis. Og det sidste ser formanden for halmleverandørerne naturligvis helst ikke sker.
Med baggrund i de manglende tilsagn om halmleverancer peger Karl Johan Thomasen på, om tiden er kommet til en ny prisaftale.
- Vi skal måske se på tingene på en ny måde? Måske skal vi have ny struktur for indkøb af halm, eksempelvis med lange, faste kontrakter, men med indeks på halvdelen af leverancerne, og så halvdelen på licitation.
- Måske, tilføjer Karl Johan Thomasen, skal der også handles på tørstof, og maksimalt 14 procent vand og med tillæg ned til 10 procent, og så fradrag som vi kender det i dag.
 

Leverandører har selv skylden

Karl Johan Thomasen er klar til møde og indbyder derfor alle interesserede til halmmøde, hvor han allerede nu ved, at der også kommer flere varmemestre fra forskellige værker.
- Vi lægger op til en god debat om fremtidige leverancer, hvor vi skal være sikre på at få en fornuftig pris på vores halm, som alternativt vil blive snittet på marken og pløjet ned, ligesom værkerne skal være sikre på at få den halm, de efterspørger.
Afslutningsvis erkender Karl Johan Thomasen, at den nuværende licitationsmodel ikke har været et gode for alle halmleverandører.
- Modellen har bevirket, at vi som leverandører har budt under hinanden. Vi er derfor reelt selv skyld i, at vi ikke har fået nok for vores halm. Vi skal imidlertid videre. Jeg er sikker på, at halmen er til stede, hvis prisen er rigtig.
Halmleverandørernes møde finder sted tirsdag den 6. marts klokken 19 hos VKST i Sorø.

Læs også