Økologiske landmænd kan nu løfte værdien af deres korn ved at få malet deres eget korn til mel ude på gårdene og pakket i poser til videresalg.
Firmaet Gl. Buurholt er nu klar til at rykke ud på gårdene med Danmarks første mobile melfabrik til produktion af økologisk bagemel.
- Med vores nye, mobile melfabrik henvender vi os til økologiske landmænd over hele landet, som vil løfte værdien af deres kornafgrøder ved at få kornet malet og pakket til videresalg, siger Visti Møller fra Gl. Buurholt, der har hjemme i Brønderslev.
Landmændene skal selv stå for salget af det økologiske mel.
Aftagerne kan eksempelvis være gårdbutikker, bagerier, lokale dagligvarebutikker og torvemarkeder, men også efterskoler og højskoler, som ønsker at servere hjemmebagt, økologisk brød af lokalt dyrket korn for deres elever.
En aktuel trend
- Ved at tilbyde at komme ud på gårdene og male økologisk korn vil vi gøre det nemmere for landmændene at udnytte den aktuelle trend, hvor flere og flere forbrugere efterspørger lokalt producerede, økologiske fødevarer, siger Visti Møller.
- For at gøre det endnu nemmere for vores kunder, omfatter vores melfabrik også en pakkemaskine, så vi straks kan pakke melet i poser med henholdsvis to, fem eller 12,5 kg, fortæller han.
Herudover vil Gl. Buurholt også hjælpe landmændene med at få fremstillet deres egne labels med »den gode historie«, som erfaringsmæssigt er stimulerende for salget. Kunderne skal selv sætte deres labels på melposerne.
Kan håndtere alle kornarter
Den nye melfabrik kan håndtere alle kornarter. Dog skal enkorn, spelt og havre være afskallet.
Ude hos landmanden snegles kornet ind i anlægget. Her køres det først igennem diverse rensere og en såkaldt destoner til frarensning af sten, glas og metal.
Herefter sker selve formalingen i en rigtig stenkværn. Det nymalede mel køres så igennem en sigte, inden det når pakkemaskinen.
- En ikke uvæsentlig fordel for vores kunder vil være, at den nye melfabrik bliver fødevaregodkendt. Da melet afleveres færdigpakket til kunden, kan han eller hun videresælge det uden at involvere fødevaremyndighederne, påpeger Visti Møller.
cc