Opfordrer vegetarer til at tage B12-tilskud

Vegetarer risikerer mangel på det livsvigtige B12-vitamin, hvis de ikke supplerer kosten med et dagligt tilskud. Det fastslår Fødevarestyrelsen, som nu ændrer sine anbefalinger for plantebaseret kost.

For mange er en god bøf eller en saftig kotelet en uundværlig del af måltidet – ikke kun for smagens, men også for sundhedens skyld. Kød og fisk er nemlig de primære kilder til B12-vitamin, som kroppen behøver for at danne blod og holde nervesystemet velfungerende.

Men for vegetarer kan det være en udfordring at få nok af vitaminet, og det kan føre til alvorlige helbredsproblemer som blodmangel og nerveforstyrrelser.

Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen nu i en pressemeddelelse, at vegetarer – ligesom veganere – tager et dagligt tilskud af B12-vitamin. Anbefalingen bygger på en ny vurdering fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU), som viser, at vegetarer kun får begrænsede mængder B12, selv hvis de følger Fødevarestyrelsens kostråd for en plantebaseret kost.

- Hvis du ikke spiser kød og fisk, skal du have meget store mængder æg eller mejeriprodukter for at dække dit behov for B12-vitamin gennem kosten. Derfor anbefaler vi nu et dagligt tilskud til vegetarer, der ønsker at følge kostrådene, forklarer enhedschef hos Fødevarestyrelsen, Kirstine Hartvig Mahler.

Svært at nå anbefalede mængder

Anbefalingen kommer i kølvandet på de nye Nordiske næringsstofanbefalinger fra 2023, som har hævet de officielle referenceværdier for B12-vitamin. DTU’s beregninger har vist, at vegetarer kan have svært ved at nå det anbefalede niveau alene gennem kosten.

For de kødelskere, der holder af en bøf eller en grillet pølse, er det næppe nogen overraskelse, at kød spiller en afgørende rolle i en sund og balanceret kost. Den nye anbefaling understreger blot, at kød indeholder vigtige næringsstoffer, som ikke uden videre kan erstattes.

Fødevarestyrelsens kostråd til vegetarer og veganere, der første gang blev lanceret i 2021, ligner i store træk de officielle kostråd, der er lavet til flertallet af befolkningen.

Når man spiser vegetarisk og udelader kød og fisk, kan man med fordel skrue op for bælgfrugter, æg, frø, proteinrige mælkeprodukter og ost, for at dække kroppens behov for bl.a. protein.

Udover de nye råd om B12-vitamin og surdej, anbefales vegetarer og veganere i øvrigt at vælge olier og fødevarer, der er rige på omega-3 fedtsyrer.

Læs også