Skal vi sikre god jagt i generationer og udvide jagtmulighederne, bør det være med fokus på principperne om regenerative handlinger.
Inden for landbruget er begrebet »regenerativ« et velkendt og måske væsentligt begreb i fremtidens landbrugsproduktion. Altså dyrkning af jorden ud fra en tilgang om at regenerere – eller gendanne – jordens frugtbarhed og bruge husdyrenes effekter i en symbiose med planteavl.
Det er alt sammen med fokus på miljø, natur, klima og sundhed for mennesker og kloden. Kan samme tilgang anvendes i forhold til jagt?
Skal vi sikre god jagt i generationer og udvide jagtmulighederne, bør jagtens grundlag og udøvelse basere sig på principperne om regenerative handlinger. Det betyder, at vi skal levere mere tilbage til naturen og samfundet, end vi høster.
Jagtens udøvelse skal altså skabe en reel merværdi for naturen. Det gøres blandt andet ved, at vi, ansporet af jagtmuligheder, skaber flere og bedre levesteder for vildtet.
Jo mere robuste og talrige vores vildtbestande er, fordi vi gennem en sund, rig og alsidig natur opnår selvreproducerende vildtbestande, jo bedre og mere robust er grundlaget for, at vi har en bæredygtig jagt.
Først og fremmest skal vi sikre, at jægernes natur- og vildtplejehandlinger rent faktuelt bidrager til flere og bedre levesteder for vildtet og samtidigt styrker både biodiversiteten, økosystemerne og økosystemtjenesterne.
Fokus på øget biodiversitet
Vi skal have fokus på, hvordan vi med et motiv om at øge bæreevnen for vildtet for at udvide jagtmulighederne, også tilgodeser udvidelse af det økologiske rum for biodiversitetsforøgelse.
Natur- og vildtplejehandlinger må ikke være i strid med biodiversitetshensyn. Desuden bør vi arbejde på, at naturbaserede løsninger bliver en del af jægernes natur- og vildtplejebidrag.
Jagten skal medvirke til at genopbygge levesteder for særligt træk- og markvildtet, så vi efterlader mere robuste bestande end oprindeligt. Jagten har primært et rekreativt motiv, og den har altid en forvaltningsvinkel, som jægerne har et helt særligt ansvar for at efterleve.
Grundlaget for, at regenerativjagt anerkendes i samfundet er, at der en indsigt i naturen og dens mekanismer. Derfor skal vi sikre en naturvejledning, der bekæmper naturfremmedgørelse ved, at samfundet tager stilling til jagten på et oplyst faktuelt grundlag.
Jægernes uddannelses- og dannelsesniveau er afgørende for samfundets anerkendelse af jægerne som ansvarlige naturbrugere, der høster en fornybar ressource – vildtet.
Det gælder særligt for de arter, vi alene jager ud fra rekreative motiver. Jagtens udøvelse skal derfor medvirke til levestedsforbedringer og mere natur, så jagten leverer mere, end den høster.