Fødevarestyrelsen strammer kontrollen: Slagtedyr skal være rene

Fødevarestyrelsen har sat fokus på, at der bliver sendt rene dyr til slagteriet og har pr. 1. januar skærpet kontrollen hermed.

Slagtedyrene bliver vurderet i kategorier fra »ren« til »meget uren«. Kreaturer i kategori 3 og 4 er ifølge Landbrug & Fødevarer så urene, at de udgør en risiko for fødevaresikkerheden ved slagtning. Både gammel indgroet forurening og frisk forurening udgør en risiko. Foto: Landbrug & Fødevarer

Ifølge gældende lovgivning er rene slagtedyr et krav, uanset dyreart. Og ved årsskiftet har Fødevarestyrelsen øget sit fokus på slagtedyrs renhedsgrad ved modtagelse på slagterierne – og flere tiltag er blevet iværksat overfor slagterierne. Det fremgår af en meddelelse fra Landbrug & Fødevarer.

Fødevarestyrelsen kontrollerer slagteriets kontrol af dyrenes renhedsgrad ved modtagelse. Hvis slagterierne modtager meget urene dyr, kontrolleres det, hvordan disse håndteres under slagtningen, samt slagteriets opfølgning overfor for de relevante transportører og/eller leverandører.

Gentagen levering af urene dyr kan efterfølgende indgå ved udpegning af besætninger til kontrolbesøg.

- Som landmand har man et vigtigt ansvar for at levere rene slagtedyr, udtaler Maybritt Kiel Poulsen og Annette Dresling, chefkonsulenter hos Landbrug & Fødevarer, til seneste KvægNyt.

De peger på, at renhed ikke kun handler om fødevaresikkerhed – det sikrer også en mere effektiv slagtning med færre brug af ressourcer.

Besætningsejere med kvæg, får eller geder er blevet varslet med et brev fra Fødevarestyrelsen, hvor det fremgår, at man som besætningsejer er forpligtet til at sikre, at dyr, der bliver sendt til slagtning, er tilstrækkeligt rene, så de ikke udgør en risiko for at forurene kødet under slagtning.

Fødevarestyrelsens kontrol

Når dyrene ankommer til slagteriet, vil Fødevarestyrelsen kontrollere, om dyrene er meget urene. Under transport til slagteriet kan der opstå uundgåelig gødningsforurening af dyrene, og det vil indgå i Fødevarestyrelsens samlede vurdering.

Fødevarestyrelsen er forpligtet til at udføre denne kontrol i henhold til EU-lovgivningen. Som en del af embedsdyrlægens levende syn af dyret, vil Fødevarestyrelsen fra den 1. januar 2025 konsekvent registrere, hvor mange dyr der bliver leveret meget urene og dermed vurderes at kunne udgøre en uacceptabel risiko for at forurene slagtekroppen under slagteprocessen.

Risiko for afslag i afregning

Slagterierne er forpligtede til at følge op overfor leverandør eller transportør, når de modtager meget urene dyr. Man kan ifølge Landbrug & Fødevarer for eksempel modtage en mundtlig eller skriftlig præcisering samt fotos af det aktuelle urene dyr.

Da slagtning af meget urene dyr kræver ekstra ressourcer, kan slagterierne også vælge at give et nedslag i afregningen for slagtning af meget urene dyr eller fremadrettet forlange klipning af særlige kritiske områder på dyrene før levering.

Forebyggelse starter i stalden

Det er op til besætningsejeren at foretage de nødvendige tiltag og have procedurer, som skal sikre, at dyrene er så rene som muligt inden levering til slagteriet.

Fødevarestyrelsen har udsendt en vejledning om reglerne for at levere rene slagtedyr til slagteriet. Det indebærer for eksempel, at dyrene er tørre og uden fastgroede lårkager.

Det kan man ifølge Fødevarestyrelsen blandt andet opnå ved:

  • At lade dyrene gå i rene og tørre omgivelser eventuelt med strøelse i et passende tidsrum før afsendelse
  • At dyrene bliver fodret og vandet på en måde, så man undgår større mængder tynd gødning under transport til slagteriet
  • At sikre, at transporten til slagteriet ikke er årsag til unødig forurening af dyrene

Gode råd fra Landbrug & Fødevarer

Landbrug & Fødevarer har lavet en mere uddybende tjekliste til rene slagtedyr – se faktaboksen. De lægger for eksempel vægt på, at man bør have fokus på forebyggende tiltag som klipnings-, rengørings- og strøelsesrutiner samt adgang til pelspleje – uanset staldsystem, når man skal gøre dyr klar til slagtning.

De gør opmærksom på, at der som regel er pres på vandingssteder, foderhække og foderborde både indendørs og udendørs, hvor dyr kan lægge sig i foderrester, gødning eller mudder.

Landbrug & Fødevarer anbefaler desuden, at man drøfter og deler gode erfaringer med rene dyr til slagtning med besætningsdyrlæger, kolleger og konsulenter.

Tjekliste til rene slagtedyr

Malkekøer i løsdrift

  • Årsager til urene køer undersøges. Har de lidelser eller er lavt rangerende og forhindres adgang til pelspleje og hvile på rent leje?
  • Alle køer bør have mulighed for at ligge ned samtidigt. Spalteliggere forebygges ved, at kvier lærer staldsystemet godt at kende, før de kælver første gang.
  • Hensigtsmæssig placering af kobørster er en forudsætning for, at alle køer bruger dem.
  • Sengebåse med madrasser rengøres og strøs i nødvendigt omfang – mindst et halvt kg strøelse pr. ko pr. dag
  • Sengebåse med kummer er strøet op til kanten, så gødning skubbes bagud og ikke ophobes under koen
  • Spild omkring foderbordet minimeres, så dyrene ikke lægger sig der
  • Klipning af haler sker rutinemæssigt
  • Klipning af dyr med lang eller tyk pels sker efter behov og ved indbinding
  • Klipning af urene dyr med fastgroede »lårkager« eller lignende sker ved behov
  • Faste gulve/spalter skrabes regelmæssigt

Dyr på græs

  • Dyrene tages i relevant og muligt omfang ind på ren strøelse nogle dage før slagtning
  • Drikke- og foderplads flyttes til tørt sted, og dyrene forhindres adgang til det mudrede areal i god tid før slagtning
  • Stress og sammenblanding med »fremmede« dyr undgås under indsamling og transport til slagteriet, da det øger risikoen for, at de afsætter gødning

Dybstrøelse

  • Placering af kobørster reguleres i takt med højden af dybstrøelsen
  • Der anvendes tør halm af god kvalitet med god absorberingsevne
  • Behovet for halm varierer og afhænger blandt andet af indretning, belægningsgrad og gødningens konsistens

Belægningsgrad

  • Høj belægningsgrad øger risikoen for, at dyrene afsætter gødning på hinanden
  • Høj belægningsgrad øger risikoen for stress generelt
  • Høj belægningsgrad og stor forskel på dyrenes størrelse øger risikoen for taberdyr i dårlig foderstand og med beskidt hårlag

Diarré med videre

  • Problemer med orm og andre parasitter håndteres korrekt
  • Smitte med ektoparasitter som for eksempel skab, der giver stressende kløe, forebygges blandt andet ved klipning
  • Struktur- og fodersammensætning er tilpasset til at forebygge diarré

Hud og pels

  • Dyrenes hårlag/pels er tilpasset/klippet efter forholdene
  • Huden er tør og intakt og beskyttet mod infektioner

Kilde: Landbrug & Fødevarer

Formål med reglerne

Formålet med at sikre levering af rene slagtedyr til slagteriet er at mindske risikoen for forurening af slagtekroppen.

  • Slagteriet må ikke slagte dyr, der er meget urene, og det er væsentligt nemmere at sikre en god slagtehygiejne, når dyrene er tilstrækkeligt rene ved ankomst til slagteriet
  • Rent hårlag/uld mindsker risikoen for at forurene kødet i løbet af slagteprocessen. På ydersiden af huden kan der være bakterier, for eksempel salmonella, der kan blive overført via kødet til mennesker og forårsage sygdom
  • Hvis dyrene er meget urene, kan det medføre nedsat dyrevelfærd

Kilde: Fødevarestyrelsen

Læs også