Mælkeproducent Bent Visby har drevet Meldgaard i 24 år. En ejendom ved Mogenstrup nær Skive med 140 malkekøer. I 2014 stod en større ombygning for døren og det betød, at de små kalve fik plads udenfor. En beslutning han aldrig har fortrudt.

- Så længe de er ude, er der aldrig noget galt med dem, siger han.

Bent Visby har nogle småkalve i enkelt-igloer med løbegård, mens resten lige nu står i to forskellige kalvevogne.

Den ene er ny, Spøttrup Expressen. En nyudviklet kalvevogn fra PC Maskiner, Skive, som Bent Visby har afprøvet og sammenlignet med igloerne og den anden kalvevogn den seneste måned.


Med plasticbund

Kalvevognen kom til fordi PC Maskiner oplevede flere landmænd, som efterspurgte en kalvevogn.

Indehaver Preben Christensen gik herefter i gang med at spørge landmænd, hvad en sådan kalvevogn skulle kunne for at være en interessant investering for dem.

Resultatet blev vognen med plads til fire kalve, som Bent Visbys kalve lige nu afprøver.

Bunden i kalvevognen er den erfarne mælkeproducent særligt imponeret over.

- Det er lettere at holde kalvene tørre i den her vogn i forhold til den anden vogn, jeg har med træbund. Og det betyder, at jeg skal strø mindre, fortæller han. En ting, som både sparer halm og mandetimer.

Under halmen ligger en miljøbund, som mest af alt ligner rillede plasticspalter. Den gør, at halmen ikke bliver nær så fugtig, fordi halmen ikke ligger direkte på vognens bund, men er hævet op via plasticspalterne, så urinen trænger igennem og væk fra halmen.

 

Tag med hældning

Kalvevognen, som kan fås med fire til seks pladser, har ståltag med hældning.

- Vi har egentlig bare monteret et tag, som vender rigtigt, smiler Preben Christensen. Han har oplevet mange andre løsninger med tag til kalvevogne, som enten fik udfordringer med regnvand, træk ved kalvene eller en dum arbejdshøjde for manden foran. 

Der er 15-milimeter sideplader, hvor flere andre fabrikater vælger 12-milimeter plader.

- 15-milimeter gør jo i hvert fald ikke vognen svagere, konstaterer Preben Christensen, som har brugt meget tid på se på ældre vogne for at finde deres svagheder og selv opbygge en vogn, som han forventer er endnu mere holdbar.

 

Skillevæg klares med en fastmonteret låge

Er man økolog, er der også taget højde for det i forhold til, at kalvene skal kunne gå sammen to og to. I flere andre kalvevogne vil landmanden skulle fjerne et skillerum imellem kalvene.

- Den plade vil man skulle lægge et sted, den skal jo opbevares indtil den skal bruges igen, forklarer Preben Christensen.

Derfor har han gjort så at skillerummet kan være en låge, som åbnes op og klikkes fast på bagvæggen, for på den måde at undgå at skulle fjerne og opbevare skillerummet.

- Her er lågen altid i vognen, konstaterer Preben Christensen.

 

Mere rengøringsvenlig

En af de ting, som Preben Christensen oplever, går igen, når mælkeproducenterne snakker om ønsker til en kalvevogn er, at den skal være rengøringsvenlig.

Derfor har han brugt tid på at komme rundt til landmænd, som kunne fortælle og vise ham, hvor det ofte bliver vanskeligt at vaske en kalvevogn.

- Vi har for eksempel lavet frontpladen i metal og så har vi ingen skjulte kanter, siger Preben Christesen.

Kalvevognen kan bestilles, så den kan flyttes med pallegafler eller på hjul. Og så kan man tilkøbe forskellige ting, blandt andet lys, og en læskærm i siderne, så de første kalve i rækken ikke er så udsat for vind.

 

Mere arbejdsvenlig

Bent Visby vil gerne kunne skifte sine kalveigloer ud med en kalvevogn med fem pladser, fordi han oplever en lettere arbejdsgang i en kalvevogn sammenlignet med igloerne.

- Når jeg skal lære en kalv at drikke, skal jeg bukke mig ned og helt ind i igloen efter kalven. Her åbner jeg bare lågen. Jeg skal ikke selv ind i selve boksen og jeg har altid kalven i en god arbejdshøjde, siger Bent Visby, som også oplever at det er lettere at have overblikket over kalvene i kalvevogn i forhold til dem i igloerne.

Preben Christensen fortæller, at de mange detaljer gør, at kalvevognen er en anelse dyrere end andre kalvevogne på markedet.

- Jeg vil gerne give lidt mere for en kalvevogn, når jeg for eksempel får mere tørre kalve, så er de penge god givet ud, siger Bent Visby, som ikke lægger skjul på, at Spøttrup Expressen klart er en vogn, han kunne finde på at investere i.

 

Kvæg