Chefstrateg: OPEC-forhandlinger kan ramme olieprisen

Grundlaget for OPEC-landenes produktion fra januar 2021 lægges over de næste dage, vurderer chefstrateg i Nykredit.

For øjeblikket er OPEC+-landenes olieproduktionen nedsat med 7,7 mio. tønder – cirka 8 procent af den globale olieefterspørgsel, ifølge en chefstrateg i Nykredit. Foto: Colourbox
For øjeblikket er OPEC+-landenes olieproduktionen nedsat med 7,7 mio. tønder – cirka 8 procent af den globale olieefterspørgsel, ifølge en chefstrateg i Nykredit. Foto: Colourbox

I begyndelsen af næste uge mødes OPEC og deres partnere i det efterhånden årelange samarbejde om at påvirke oliemarkedet gennem aftaler om regulering af olieproduktionen, konstaterer chefstrateg i Nykredit, Frederik Engholm i en analyse.

- Det store spørgsmål er, om den planlagte produktionsforøgelse på 2 millioner tønder olie dagligt fra januar 2021 skal fastholdes eller udskydes? Den formelle beslutning tages mandag/tirsdag i næste uge, men grundlaget lægges over de næste dage, hvor der er møder i de forskellige udvalg.

Reelt er der ifølge Frederik Engholm ikke noget valg.

- Uden en udskydelse taber olieprisen den seneste stigning – fra omkring 40 dollar tønden til knap 50 dollar – og OPEC+-samarbejdet taber troværdighed, vurderer han, og tilføjer:

- En udskydelse af produktionsforhøjelsen på tre måneder er forventet, men en længerevarende udskydelse er ikke udelukket. I 2021 ventes oliemarkedet at få mere naturlig medvind, og en oliepris på over 60 dollar pr. tønde er ikke uden for rækkevidde i slutningen af året, hvis verdensøkonomien retter sig, og OPEC+ er tålmodig.

Et niveau på 60 dollar pr. tønde ligner de priser, der var i 2018 og 2019. 

Steget på forventninger

Den nuværende oliepris er således forsat ganske lav både historisk set og i forhold til, hvad de fleste OPEC-lande kræver, for at deres samfundsmodel hænger sammen, lyder det videre fra Frederik Engholm.

Ifølge chefstrategen er olien denne gang steget primært af to årsager:

For det første de positive nyheder fra vaccinefronten – i håb om, at efterspørgslen efter olie vil stige markant i 2021, trukket af specielt transport, herunder fly. For øjeblikket har OPEC+ nedsat produktionen med 7,7 millioner tønder – cirka 8 procent af den globale olieefterspørgsel. 

For det andet venter de fleste, at OPEC+ udsætter produktionsstigningen i minimum tre måneder og måske endnu længere, hvilket allerede har påvirket olieprisen.

Usikkerhed

Endelig kan det ifølge Frederik Engholm ikke udelukkes, at oliemarkedet tager varsler om, at den kommende Biden-administration i USA vil hæmme udviklingen i den amerikanske oliesektor – specielt hvad angår fracking (skifferolieudvinding).

- Den amerikanske olieproduktion er i forvejen faldet med cirka 2 millioner tønder dagligt under pandemien. Med skiftet i det politiske miljø er der spekulation i, at vi allerede kan have set toppen af den amerikanske produktion, skriver chefstrategen i analysen.

- I første omgang vil opmærksomheden være på signalerne de forestående OPEC-møder – og selvfølgelig på, hvor stort et nyt dyk i efterspørgslen den 2. nedlukning skaber, tilføjer han.

mip

Læs også

Oliefrø fastholder de prisfaste takter
Hvedeprisen stryger op efter prisstærk rapport
Endnu en overraskende prisstærk WASDE-rapport for korn
Eksporten af afgrøder er tilbage på sporet
Historisk stor spekulativ købsposition i afgrødefutures
Prisstærk soja trækker rapsprisen op