Grundlaget for OPEC-landenes produktion fra januar 2021 lægges over de næste dage, vurderer chefstrateg i Nykredit.
I begyndelsen af næste uge mødes OPEC og deres partnere i det efterhånden årelange samarbejde om at påvirke oliemarkedet gennem aftaler om regulering af olieproduktionen, konstaterer chefstrateg i Nykredit, Frederik Engholm i en analyse.
- Det store spørgsmål er, om den planlagte produktionsforøgelse på 2 millioner tønder olie dagligt fra januar 2021 skal fastholdes eller udskydes? Den formelle beslutning tages mandag/tirsdag i næste uge, men grundlaget lægges over de næste dage, hvor der er møder i de forskellige udvalg.
Reelt er der ifølge Frederik Engholm ikke noget valg.
- Uden en udskydelse taber olieprisen den seneste stigning – fra omkring 40 dollar tønden til knap 50 dollar – og OPEC+-samarbejdet taber troværdighed, vurderer han, og tilføjer:
- En udskydelse af produktionsforhøjelsen på tre måneder er forventet, men en længerevarende udskydelse er ikke udelukket. I 2021 ventes oliemarkedet at få mere naturlig medvind, og en oliepris på over 60 dollar pr. tønde er ikke uden for rækkevidde i slutningen af året, hvis verdensøkonomien retter sig, og OPEC+ er tålmodig.
Et niveau på 60 dollar pr. tønde ligner de priser, der var i 2018 og 2019.
Steget på forventninger
Den nuværende oliepris er således forsat ganske lav både historisk set og i forhold til, hvad de fleste OPEC-lande kræver, for at deres samfundsmodel hænger sammen, lyder det videre fra Frederik Engholm.
Ifølge chefstrategen er olien denne gang steget primært af to årsager:
For det første de positive nyheder fra vaccinefronten – i håb om, at efterspørgslen efter olie vil stige markant i 2021, trukket af specielt transport, herunder fly. For øjeblikket har OPEC+ nedsat produktionen med 7,7 millioner tønder – cirka 8 procent af den globale olieefterspørgsel.
For det andet venter de fleste, at OPEC+ udsætter produktionsstigningen i minimum tre måneder og måske endnu længere, hvilket allerede har påvirket olieprisen.
Usikkerhed
Endelig kan det ifølge Frederik Engholm ikke udelukkes, at oliemarkedet tager varsler om, at den kommende Biden-administration i USA vil hæmme udviklingen i den amerikanske oliesektor – specielt hvad angår fracking (skifferolieudvinding).
- Den amerikanske olieproduktion er i forvejen faldet med cirka 2 millioner tønder dagligt under pandemien. Med skiftet i det politiske miljø er der spekulation i, at vi allerede kan have set toppen af den amerikanske produktion, skriver chefstrategen i analysen.
- I første omgang vil opmærksomheden være på signalerne de forestående OPEC-møder – og selvfølgelig på, hvor stort et nyt dyk i efterspørgslen den 2. nedlukning skaber, tilføjer han.
mip