Tysk svineproduktion går nu efter det europæiske marked

Tysk svinekød øremærket til det asiatiske marked bliver nu solgt til supermarkeder rundt omkring i Europa. Det er grunden til, at den tyske svinenotering har stabiliseret sig de seneste uger, til trods for udbrud af afrikansk svinepest blandt vildsvin i Tyskland. Situationen er næppe noget, der vil ramme afregningspriserne for svinekød herhjemme.

Tyskland, der er Europas største producent og eksportør af svinekød, blev den 10. september som bekendt ramt af den frygtede afrikanske svinepest. Udbruddet blandt vildsvin i den tyske delstat Brandenburg fik prompte den konsekvens, at den tyske svinenotering faldt med 14 procent.

Siden da har svinenoteringen i Tyskland dog stabiliseret sig, til trods for at Kina og flere andre lande i Asien har pålagt et totalt forbud mod import af tyskproduceret svin.

Forklaringen på, at svinenoteringen i Tyskland har haft succes med at holde sig oppe til trods for importforbuddet fra Kina, der er Tysklands suverænt største marked for eksport af svinekød, skal vi finde i en hurtig markedsomstilling.

Således bliver tysk svinekød, der tidligere var øremærket til det asiatiske og dermed også det store kinesiske eksportmarked, nu i stedet afsat til supermarkeder rundt omkring i Europa.

Får næppe konsekvenser 

Selvom Tyskland har haft succes med at opdrive nye markedsandele i Europa, så er situationen stadig forbundet med stor økonomisk usikkerhed for den tyske svineproduktion, eftersom dækningsbidraget for salg af tysk svinekød til det europæiske marked langt fra er ligeså godt som dækningsbidraget for salg af tysk svinekød til det asiatiske marked.

Således er udskæringer som svineører og svinefødder et stort marked i Asien og et meget begrænset marked i Europa.

Man kunne frygte, at Tyskland ville dumpe svineprisen i Europa, og at det derfor også ville ramme de svinepriser, som danske svineproducenter kunne få afregnet til. Det har dog blot vist sig ikke at være tilfældet, eftersom Kina nu erstatter deres import af tysk svinekød med blandt andet danskproduceret svinekød.

Derfor ser jeg heller ikke situationen som værende truende for økonomien i dansk svineproduktion i lang tid fremover.

Sojaskrå er blevet dyrt igen

Største trussel for økonomien og dækningsbidraget i svineproduktionen er prisudviklingen for foder.

Jeg har de seneste uger haft en del fokus på kornpriserne og dermed også prisen for foderkorn, hvede såvel som majs, der er skudt kraftigt i vejret siden august måned. Det er prisen for den proteinholdige sojaskrå i den grad også.

Tilbage i juli måned kunne du handle sojaskrå på den amerikanske afgrødebørs i Chicago til godt 280 dollar pr. short ton. På daværende tidspunkt var min anbefaling klar – dæk dig langsigtet ind med sojaskrå – så langt frem i tiden, du kan.

Denne anbefaling har vist sig at være særdeles god. Således handler prisen for sojaskrå i skrivende stund til 380 dollar pr. short ton. Det vil dermed sige, at prisen for sojaskrå siden juli måned er gået op med 100 dollar pr. short ton, svarende til en prisstigning på godt 35 procent.

Forventer nedgang

Den kraftige prisstigning skyldes en forventning til en nedgang i den globale produktion af soja kombineret med en aggressiv købsinteresse for afgrøder over en bred kam fra kinesisk side. Kina støvsuger således markedet for afgrøder i de her dage.

Selvom vi allerede har set en pris for sojaskrå såvel som foderkorn skyde voldsomt i vejret siden i sommer, så er der ikke noget, der indikerer ,at foderpriserne er færdige med at stige. Derfor fastholder jeg min anbefaling til foderkøbere om at dække sig langsigtet ind.

Læs mere om Afrikansk svinepest

ASF er en virussygdom med høj dødelighed. Derfor er der stort fokus på effektiv smittebeskyttelse for at undgå et udbrud på dansk jord.

Læs mere her

Læs også