Grundvad Maskinhandel: - Vi er blevet selvstændige for at være selvstændige

Selvom de solgte klart flest Valtra-traktorer var valget slet ikke så svært, da den 60 år gamle maskinhandel i Grundvad ved Viborg, skulle vælge mellem Valtra og Deutz-Fahr.

Der er en enorm forskel på den gamle grønne Deutz-Fahr veterantraktor, som står bagerst i udstillingslokalet og den spritnye sorte Deutz Fahr Warrior, som står skinnende med sne på toppen, som blikfang ud mod Vejlevej i Grundvad uden for Viborg.

Vi er på besøg hos Grundvad Maskinhandel.

- Da jeg startede, kostede en stor ny traktor 200.000 kroner og nu koster den en million, siger Flemming Christensen, som har været en del af Grundvad Maskinhandel siden 1990 og 10 år efter overtog virksomheden efter sin far, Knud Christensen.

Virksomheden kan spores tilbage til 1927, hvor den nuværende ejer, Flemming Christensens farfar grundlagde Chr. N. Christensen & Co. En virksomhed som Knud Christensen indgik i i 1951 og 10 år senere, dannede Grundvad Maskinhandel og blev Deutz-Fahr-forhandler.

Danmarks ældste forhandler

Det betyder, at virksomheden, som i dag har 10-15 ansatte og håndterer alt indenfor salg, service og reparationer, har 60 års jubilæum. De kan også fejre, at det i år er 60 år siden, at de fik forhandlingen af de grønne traktorer. En forhandling, som gør dem til Danmarks ældste Deutz-Fahr-forhandler. Og så kan de, når tiderne vil det, fejre, at Flemming Christensen sidste år havde 30 års jubilæum.

Han er ikke alene, for hustruen Conny Christensen har også været i virksomheden i en årrække, knap 20 år, mens parrets to døtre er fløjet fra reden. Conny står for administrationen.

Valtra gav et skub

Kun tre år efter Flemming havde overtaget virksomheden efter sin far, kunne han fortælle ham, at Grundvad Maskinhandel nu skulle være Valtra-forhandler.

- Min far syntes, jeg var bindegal og mente ikke, vi kunne have to traktormærker, siger Flemming, med et smil.

Men sådan blev det.

Virksomheden i Grundvad oplevede fra start en bragende succes med de røde traktorer. Kunderne strømmede til, løftede forretningen og omsætningen blev fordoblet.

- Vi fik mange nye kunder og det gav virkelig et skub. Vi blev årets Valtra-forhandler i 2011 og havde vel solgt 22 nye Valtra-traktorer det år, siger Flemming, som i dag kan se tilbage på knap 200 nye røde traktorer, som udgik fra Grundvad fra 2003 til og med 2016.

De grønne sidder i hjertet

For da AGCO kom til, måtte Grundvad Maskinhandel tage et valg.

- Vi måtte ikke fortsætte med to mærker og måtte tage et valg. Fortsatte vi med Valtra, ville mange ting blive anderledes. AGCO ville blandt andet bestemme, hvilke nye traktorer vi skulle have herude, siger Flemming Christensen og ryster på hovedet.

- Vi følte, at vores selvstændighed forsvandt og det kunne vi ikke se os selv som en del af. Vi er trods alt blevet selvstændige for at være selvstændige, siger Conny Christensen.

Så selvom salget af Valtra i Grundvad var langt større end salget af Deutz-Fahr og kunderne var strømmet til, i høj grad på grund af Valtra, var valget ikke så svært.

- Det handler om følelser, relationer og at tage en beslutning med hjertet, fortæller Flemming Christensen som 1. januar 2017 ophørte med salget af nye Valtra-traktorer.

Kunderne blev

Selvom den ældre generation havde følt, at Valtra i perioden var kommet hjem igen, da maskinhandel i Grundvad fra sin spæde start importerede Volvo-traktorer, måtte de vinke farvel til de røde traktorer.

Heldigvis vinkede de ikke farvel til kunderne, for de blev.

- Vi kan ikke sælge dem en ny Valtra-traktor, så de må købe en ny Deutz. Samtidig køber de stadig reservedele og får lavet service på Valtra her, smiler Flemming Christensen.

Det har altid været Deutz

Grundvad Maskinhandel har oplevet meget, men ophøret med Valtra er det mest skælsættende år for virksomheden, som i dag kan bryste sig af at være Danmarks ældste Deutz-Fahr-forhandler. En forhandling, som startede gennem DLAM, som efter 20 år opsagde sin aftale med de grønne traktorer, hvorefter Flemming Christensens far lavede en selvstændig aftale med Deutz.

- Jeg har altid sagt, at Flemming har grønt blod i årene, siger Conny og kigger på manden, som har Danmarks største Deutz-reservedelslager.

- Vi har reservedele til både nye og ældre traktorer. Vi har kunder, der efterspørger reservedele til 60´er-modeller, og det har vi. Filtre, remme og andre sliddele. Kunderne kommer fra hele landet og andre forhandlere henviser også til os, siger Flemming Christensen, som på et godt år sælger mellem 10-12 nye grønne traktorer.

- Dem jeg sælger Deutz til, er dem der altid har kørt Deutz, forklarer Flemming Christensen.

I dag er Grundvad-virksomheden også Zetor-forhandler foruden flere andre forhandlinger indenfor landbrug, skovbrug og have-park.

Det er meget mere end et mærke

For Flemming er Deutz mere end blot et traktor-mærke, ligesom Viborg FF og Tottenham er mere end bare et dansk 1. divisions-fodboldbold og et engelsk fodboldhold i Premier League.

- Det er nok fordi det er de traktorer, der altid har været her, lige siden jeg var barn, siger Flemming, som har flere veteranmaskiner stående.

Derfor tror han også fuldt og fast på, at de grønne traktorer er en del af fremtiden hos Grundvad Maskinhandel, men erkender også, at han er i en branche, hvor der sker meget.

Købmandskabet

Flemming Christensen elsker sit fag og især selve kernen, købmandskabet. Noget, som man efter hans mening ikke kan læse sig til, men som kommer med erfaringen.

Han er ikke med til at lære en kunde, hvordan hans nye traktor fungerer, for selvom det var et krav fra hans side, for 30 år siden, da han skulle overtage efter sin far, at der blev indført EDB og han i dag ikke kan leve uden IT, ja så er det ikke hans stærke side eller interesse.

Derimod ligger købmandskabet dybt forankret i ham.

- Jeg har flere gange for eksempel tømt en stand på Agromek eller Landsskuet, siger Flemming, mens Conny ryster på hovedet.

- Du er en gambler.

- Jeg kan godt lide at købe stort ind. Det er et sats, men jeg lander som regel på benene igen, griner Flemming.

Ved hvad kunderne har brug for

Grunden til, han altid er landet på benene igen, skyldes ikke alene hans talent for at handle. Det er også fordi Flemming flere gange har været et skridt foran og ved hvad kunderne har brug for.

Han husker stadig sin fars ansigtsudtryk, da han tilbage i januar 2005 købte 10 skovspil på en gang.

- Far spurgte, hvad jeg dog skulle bruge dem til. Men der havde været en voldsom storm dagen før og jeg vidste, at alle de træer, der var væltet, jo skulle slæbes ud igen. Jeg solgte dem på tre dage og bestilte derefter 10 til og der spurgte far ikke, hvad jeg skulle bruge dem til, griner Flemming.

Alt på lager

Storindkøbene er også en del af filosofien om, at kunderne skal kunne se produkterne.

- Jeg skal ikke sælge på en brochure. Som regel har folk taget en beslutning, når de kommer og så kan det ikke hjælpe noget, at man ikke har noget at vise dem, siger Flemming.

Derfor kommer kunderne også fra hele landet og selv andre forhandlere, tager deres kunder med til Grundvad for at se det store udvalg.

Når det drejer sig om service og reparationer bor kunderne i dag op til 100 kilometer væk, sådan var det ikke for bare få år siden.

- Det er fordi, at der er forsvundet forhandlere, så har folk ringet til os, og når de har haft besøg af os, så ved de det virker, derfor ringer de igen, siger Flemming, som også sender maskiner ud over landets grænser.

Fejringen må vente

Selvom der er meget at fejre i Grundvad og selvom det også var planen, ja så må det vente.

- Jeg sagde godt nok til Conny, at vi kunne have 5 gæster 200 dage i træk, griner Flemming.

Parret er dog blevet enige om, at fejringen kommer, når det igen er muligt.

Læs også