Selv om den grønne omstilling har stor betydning for flere maskinhandlere, vil branchen også fremover spille en rolle for landbruget, lyder det fra Brøns Group.
Den grønne omstilling vil have stor betydning for dansk landbrug i de kommende år, og det vil man også kunne mærke i maskinhandlerbranchen.
Et af de steder, hvor udviklingen allerede nu kan mærkes, er hos Brøns Group, der har hjemsted i Sønderjylland, men som via et stor forhandlernet leverer maskiner overalt i Danmark.
Men selv om politiske beslutninger på miljøområdet har betydet et mindre behov for blandt andet sprøjter til markarbejdet, er det ikke ensbetydende med, at maskinerne ikke vil have en pæn rolle at spille fremover. Det mener Dan Hamann, der er indehaver af Brøns Group.
- Vi har da gået og været betænkelige om, hvor Brøns skulle hen, når vi ikke længere solgte det samme antal sprøjter for eksempel. Men det interessante er, at i løbet af de sidste tre år med salget af sprøjter er faldet, så er salget tilsvarende steget af vores redskabsprogram, siger han og fortsætter:
- Så ja, det har været en bekymring for os, hvor vi skulle hen, men så kan vi se, at der kommer gang i andre ting, som vi selvfølgelig også har givet mere opmærksomhed og har arbejdet mere intensivt med i vores salg og markedsføring. Det har også, også på grund af den omstilling, der har været, båret frugt, siger han.
Tilpasning
Udviklingen er også godt hjulpet på vej af de produkter, som Brøns Group bliver tilbudt af producenter. Firmaet har blandt andet maskiner fra Amazone, Mütting, JCB og Krone på tapetet.
- Vi kan jo se, at alle de store maskinproducenter, der er på markedet i dag, har været ude og udvikle produkter til mekanisk ukrudtsbekæmpelse, eller har været ude og købe de fabrikker op, som har de her produkter. Så det er også bare et spørgsmål om tid, før der kommer mere gang i det, og produkterne passer helt til det vi ønsker i Danmark.
Men udviklingen kan foregå på flere forskellige planer, lyder det fra Anders Clemmensen, der hos Brøns er produktansvarlig for Amazone-linjen.
- Vi tror også at vi kommer til at se på en landbrugsproduktion, der kombinerer delene. Det bliver ikke alene grønt eller sort. Nogle vil køre en mekanisk produktion, andre vil køre en kemisk, eller i hvert fald lave en kombination af det, siger Anders Clemmensen.
Men med den teknologiske udvikling, som landbruget har været igennem i Danmark, er man også gearet til at kunne føre markarbejdet i en ny retning, lyder det fra Anders Clemmensen.
- Vi er jo i dag i den situation, at når vi har GPS med, så er det positionsbestemt alt efter hvor vi er på kloden og marken. Der kører maskinerne via satellit, og laver punktsprøjtninger ude på selve arealet, så det vil sige, at i stedet for at lave en plansprøjtning, hvor man starter fra en ende af, og så bare kører hele marken igennem, så laver man nu i dag en behovsbestemt sprøjtning, siger han og fortsætter:
- Og det er jo en stor gevinst både for kunden økonomisk, men også for miljøet, for CO2, og så videre. Der er hele tiden en udvikling i gang, der er med til at bære det her et andet og nyt sted hen, siger Anders Clemmensen.
Kunder har fulgt med
Netop Amazone, som Anders Clemmensen er produktansvarlig for, har spillet en stor rolle i udviklingen af forretningen, fortæller han.
- Et af de første redskabsagenturer, man fik hos Brøns, var Amazone, der kom til i 1982, og det er blandt andet der, udviklingen har været centreret omkring, siger Anders Clemmensen.
- Siden hen er Krone også kommet til, Lehner, Homburg drænspulere, som vi jo har stor glæde af i de her tider med skiftende klima, hvor vi pludselig får store nedbørsmængder, og hvor vi så bruger dem til rensning af dræn, der ligger i jorden, og får dem spulet igennem.
- Krone kom til for snart 15 år siden, og det er også er et stort agentur i huset, blandt andet i forhold til at håndtere grovfoder hele vejen fra skårlægning til rivning, til snitning, presning og så videre, siger han.
Flere af Brøns’ kunder har været med i stort set lige så lang tid, og det glæder Dan Hamann, at man har kunnet fastholde kundesegmenter, der i en vis grad omfatter maskinstationer.
- Kunderne er heldigvis generelt positive over de produkter, vi leverer til dem. For eksempel havde jeg forleden en kunde fra en maskinstation i røret. Han var den første, der købte en finsnitter af os, da vi startede i Brøns i 2005, så man kan sige, at han har været med hele vejen, siger Dan Hamann og fortsætter:
- Han har fået ny snitter i år, en 1180-hestes snitter, og han siger, at i forhold til at driftssikre tingene, kan man virkelig se, at der er sket en modning af de her produkter. Men det er jo sjovt, når man har haft den samme kunde i 15 år, ringer og fortæller en eller bare vil fortælle en, at han er superglad for det her, siger Dan Hamann.
Stor udvikling
Kunderne oplever, at der med tiden er sket en stor udvikling i produkterne fra både Krone og Amazone. Det gælder både kapacitet og driftsikkerhed i de enkelte modeller, forklarer Dan Hamann, mens Anders Clemmensen tilføjer:
- Den gør hverdagen lettere for den enkelte bruger derude. Det er så en anden side af sagen også der er interessant, ved at være en del af sådan en familie, som Brøns Group er. At have sådan nogle leverandører bag sig, kan være med til at få det tilpasset til den danske struktur og den hverdag, som en dansk kunde har.
Her oplever man hos Brøns Group, at produktudviklerne er meget lydhøre overfor, hvordan strukturudviklingen er i de enkelte lande, også i Danmark, siger han.
- På den måde kan man også tilstræbe at få noget bygget op, så det matcher det, som markedet efterspørger. Et eksempel på den del fra Amazones produkter, handler blandt andet om såteknik. Det gælder blandt andet frøsåkasser til vores såmaskiner. Og det er ikke kun til en såmaskine, men også til en harve, det kan være en tandharve eller en discharve, siger Anders Clemmensen.
Politisk indvirkning
Igen spiller den politiske udvikling, der har med landbruget at gøre, ind i produktudviklingen.
- I og med at det er politisk bestemt, at vi skal have alle de her efterafgrøder, så der er noget der skal etableres der. Og der har man tidligere fra en underleverandør haft en såmaskine, en enkelt såmaskine, som har kunnet udføre et job, men præcisionen har bare ikke helt været hvad den danske kunde har efterspurgt, siger Anders Clemmensen.
Og det har haft påvirkning på samarbejdet med producenterne, fordi den politiske virkelighed haft betydning for den efterspørgsel, der bliver genereret på markedet, forklarer han.
- Så i dag er det faktisk blevet sådan, at Amazone har lavet sin egen frøsåkasse med et udmadingsenhed, som er det samme, der er på vores såmaskiner og som er integreret ind i den samme terminal. å det bliver meget mere universelt, og vi mader det ud i et fordelerhovede nu, så nu kan vi også lægge frøet ud, på det antal rækker som vi ønsker, eller bredsprede det ud på de antal prelplader, vi ønsker, i forhold til den enkelte maskines arbejdsbredde.