Selvom der langt fra var overblik over, hvad aftalen om kompensation til minkerhvervet ville betyde for den enkelte farm i tirsdags, dagen efter den blev indgået, så ser Jens-Arne Kristiansen fra Allested-Vejle aftalen som et skridt i den rigtige retning.

Aftalen indebærer op til 19 milliarder kroner i erstatning til minkerhvervet, hvoraf 10,9-11,9 forventes at blive udbetalt direkte til minkavlerne.

For den 64-årige midtfynske minkavler og sønnen Jesper på 33 handler det om at komme videre, allerhelst som landmænd og gerne med et dyrehold, enten kvæg eller med svineproduktion. Sammen har de et interessentskab i et glidende generationsskifte med 150 hektar og den nu ophørte minkproduktion, som siden 2010 har ligget på godt 30.000 skind årligt.

Derfor er de tilfredse med, at de lange forhandlinger om erstatningen for ekspropriationen af hele minkerhvervet nu er tilendebragt, og i første øjekast med et fornuftigt og seriøst resultat.

Forventer en pæn sum

- Vi jubler ikke, men glæder os over, at politikerne har lyttet til branchen og lagt sig op ad ekspropriationsloven. Selvfølgelig forestår der nu et større taksator- og administrationsarbejde, men overordnet set er der tale om fair rammer, så vi kan begynde at regne på, hvad vi kan forvente i vort tilfælde, siger Jens-Arne Kristiansen.

Han forventer en klækkelig erstatning til fremtidssikring af driften i I/S’et, da familien ikke har nævneværdig gæld i selve minkfarmen.

Det gennemsnitlige erstatningsbeløb pr. mink er sat til 330 kroner, med et plus eller minus i forhold til den enkelte minkavlers prisindeks ud fra salget i de seneste 10 år. Derfra trækkes den enkelte farms omkostninger pr. skind fra 2019-regnskabet.

- Derfor kan det blive til en pæn sum at komme videre på i livet, håber Jens-Arne Kristiansen, der sammen med sønnen været ude at se på en kvæggård, og de har også fået tilbudt at kunne købe et jordareal i nabolaget.